במקרה שמוגשת תביעה לקבלת קצבת נכות, וועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי מתכנסת וקובעת מה יהיה היקף אחוזי הנכות שייקבעו, מה שמשפיע בהתאמה על גובה הפיצוי שיתקבל. במידה והתקבלה החלטה שנראית לתובע לא צודקת, הוא רשאי להגיש ערעור על החלטת הוועדות הרפואיות. במדריך הבא תוכלו ללמוד מה כוללות הוועדות הרפואיות, כיצד הן פועלות, וכיצד ניתן במקרה הצורך להגיש ערעור על החלטה שהתקבלה.
קביעת אחוזי נכות באמצעות בדיקת ועדה רפואית
על קביעת גובה אחוזי הנכות שייקבעו לתובע, אחראית ועדה רפואית המורכבת מרופא מומחה ומזכיר ישיבות, שתפקידם להעריך את חומרת מצבו של התובע. תהליך הבחינה מחולק לשלושה שלבים- ראשית, הרופא המומחה סוקר את המסמכים הרפואיים בתיק כדי להבין את ההיסטוריה הרפואית של התובע.
שנית, במהלך הבדיקה יבקש הרופא מהמטופל לתאר את תלונותיו וקשיי התפקוד, תוך כדי הערכה שהוא מבצע על סמך כלל המסמכים שהוגשו אליו. לבסוף, לאחר הבדיקה, יקבע הרופא את אחוזי הנכות לפי תקנות הביטוח הלאומי.
ערעור על החלטת הוועדות הרפואיות
כאמור, במידה והתובע חושב שאחוזי הנכות שנקבעו על ידי הוועדה אנם משקפים את המציאות, הוא יכול לערער על ההחלטה, בתנאי שהאחוזים שנקבעו יהיו מתחת ל-80. הערר נבדק על ידי הוועדה הרפואית לעררים, המורכבת משניים או שלושה רופאים.
לוועדה סמכות להגדיל או להקטין את האחוזים שנקבעו. עם זאת, במידה שועדת הערר תחליט על הפחתת אחוזי הנכות, ניתן למשוך את הערעור תוך שמירה על אחוזי הנכות המקוריים, ובכך להבטיח שהוועדה לא תחליט להוריד אותם.
הליך הגשת הערעור
להגשת ערעור, יש להגיש, תוך 60 יום מיום קבלת ההודעה בכתב על החלטת הוועדה הרפואית, טופס ערעור הכולל את כל הנימוקים הרלוונטיים המסבירים מדוע ההחלטה המקורית לא הייתה מוצדקת, בצירוף כל המסמכים הרפואיים. את הערר יש להגיש לסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום מגוריו של הפונה. לאחר הגשת הערעור יקבע דיון בוועדה פיזית, אליו ניתן להגיע עם עורך דין.
סמכות הוועדה הרפואית
לא כל הערעורים צריכים להיות מוגשים לוועדה הרפואית לערעורים, כאשר חלק מהערעורים מוגשים ישירות לבית הדין לעבודה. בטבלה להלן תוכלו להבחין בין תביעות בסמכות הוועדה, לבין תביעות שאינן:
בסמכות הוועדות | לא בסמכות הוועדות |
|
|
ערעור על החלטת כלל הוועדות הרפואיות
במידה והתובע סבור בנפל פגם לא רק בערכאה הראשונה של הוועדה הרפואית, אלא גם בערכאת הערעור, הוא רשאי להגיש ערעור נוסף לבית הדין לעבודה. הערעור הנוסף צריך לעסוק בשאלות משפטיות בלבד, כך שלא ניתן לערער על עובדות שנקבעו בערכאה הקודמת.
הסיכויים של הגשת ערעור לבית הדין לעבודה נמוכים יחסית, ולכן התייעצות עם עורך דין מומחה ומקצועי, עשויה לשפר משמעותית את הסיכוי לקבל ערעור על החלטת כל הוועדות הרפואיות.
חשיבות הייעוץ המשפטי בהגשת ערעור על שיעורי נכות רפואית
כאמור, הגשת ערעור על שיעורי נכות יכולה להיות תהליך מורכב, שעלול לגרום למעורבים עוגמת נפש. מומלץ מאוד לפנות לייעוץ משפטי על מנת להבטיח טיפול נכון בערעור. בהכוונה משפטית נכונה יכולים הפונים לקבל הנחיות לגבי בדרך הנכונה בה יש להתנהל למול כל תהליך הגשת הערעור.
עורך דין יכול גם לספק ייצוג בוועדה הפיזית ולהציע ייעוץ בנוגע לבחירת וניסוח כל המסמכים הרלוונטיים. בנוסף, אם הערעור לא יתקבל, עורך דין יכול לסייע למבקש להגיש ערעור לבית העבודה האזורי. משרד עורכי דין פייפר כהן מנוסה בטיפול וייצוג תיקי נכות מול המוסד לביטוח לאומי. למשרד היסטוריה של הצלחות בייצוג בוועדות ערעור על החלטות הוועדות הרפואיות. פנו למשרד לקבלת ייעוץ משפטי וודאו כי אתם מנצלים בצורה מיטבית את זכויותיכם.
סיכום
ערעור על החלטת הוועדות הרפואיות הוא האפשרות שעומדת בפני תובעים הסבורים שאחוזי הנכות שנקבעו להם בוועדות הרפואיות אינן צודקות. הוועדות הרפואיות האחראיות על קביעת אחוזים אלו מורכבות מרופא מומחה ומזכיר ישיבות, ועל החלטותיהן ניתן לערער בפני ועדה רפואית לעררים.
במידת הצורך ניתן להגיש ערעור שני גם לבית הדין לעבודה. מומלץ מאוד לפנות לייעוץ משפטי להבטחת טיפול ראוי בערעור, שכן באמצעות הליווי המשפטי הראוי, ניתן לקבל את הסיוע הדרוש כדי להבטיח מיצוי זכויות, וכדי לשפר את הסיכויים לקבלת ערעור על החלטת הוועדות הרפואיות.