לוגו משרד עו"ד פייפר כהן
האדר
עברת תאונה? נפצעת? חלית?​
צרו קשר וקבלו את הפיצוי המגיע לכם!

אובדן כושר עבודה מקצועי

אנשים שמתפרנסים ממקצועות מוגדרים כמו רפואה, הוראה, בנייה או נגינה חוששים מפני יום שבו בריאותם תיפגע כתוצאה ממחלה או תאונה, מה שימנע מהם להמשיך לעבוד בעיסוק הנוכחי שלהם ויגביל לצד הזיקה האישית לתחום העיסוק גם את יכולתם להתפרנס כראוי מכאן והלאה. במאמר זה נדון לגבי אובדן כושר עבודה מקצועי, תנאיו ואפשרויותיו.

 

ביטוח אובדן כושר עבודה מקצועי

אובדן כושר עבודה הוא מצב שבו העובד איננו מסוגל להמשיך לעבוד בעבודתו או בכל עיסוק סביר אחר אחרי שנגרם לו אירוע ביטוחי כמו תאונת עבודה או גילוי מחלה קשה.

ביטוח אובדן כושר עבודה מאפשר למבוטחים לקבל פיצוי כספי כסכום חד פעמי או כקצבה (על פי תנאי הפוליסה) אם הם אכן אינם מסוגלים לעבוד עוד בעבודתם, בין אם באופן זמני או צמית, בין אם באופן חלקי או מלא (והפיצוי שיינתן בגין כל מקרה כזה יהיה בהתאם).

 

הגדרת עיסוק סביר אחר

ביטוח אובדן כושר עבודה מקצועי הוא ביטוח שונה מעט מהכיסוי הבסיסי שמספקות פוליסות אובדן כושר העבודה, שכן הוא נטול ההגדרה המורכבת והמעורפלת של "עיסוק סביר אחר". פוליסות אובדן כושר עבודה מתנות את קבלת הפיצויים עבור אדם שנפגע בתאונת עבודה ואיננו יכול לשוב עבודתו או לכל עבודה סבירה אחרת על סמך הכשרתו, ניסיונו המקצועי והשכלתו.

הגדרת "העיסוק הסביר" היא הגדרה רחבה ומבלבלת מאוד, מה שמאפשר לחברות הביטוח להשתמש בה לא פעם על מנת לשלול את הזכאות לקבלת פיצויים ולדחות את התביעה שהוגשה לכך. חברת הביטוח מסוגלת להצביע בנימוקיה על כמה וכמה עבודות שהתובע כן מסוגל לבצע לדעתן ולכן גורמת לכך שחלק מהנפגעים שסובלים מאובדן כושר העבודה נתקלים בקירות ואינם מממשים את זכויותיהם שמגיעות להם.

פוליסות ביטוחי אובדן כושר עבודה מקצועי כוללות למעשה אך ורק את המקצוע או העיסוק שבו עובד המבוטח, כך שלא ניתן להפנות אותו לעיסוק סביר אחר והוא צפוי לקבל את הפיצויים עבור כל אובדן כושר עבודה בכל רמה שנגרמה לו וללא שאלת העיסוק הסביר.

מטבע הדברים מדובר בפוליסה שתעניק סיכוי טוב יותר לפיצויים בעת הצורך, אך גם בתעריף חודשי יקר יותר. פוליסות אלו נחשבות בדרך כלל למקיפות ולאטרקטיביות יותר, אך צריך לזכור שהכיסוי הניתן בהן מתקיים למשך פרק זמן יחסית קצר ולאחר מכן קיימת האפשרות לחדש את הפוליסה, או להתמודד עם דרישת "העיסוק הסביר" שתיכנס לתקופה.

 

דוגמאות אובדן כושר עבודה מקצועי

פוליסות אובדן כושר העבודה המקצועי מתייחסות לכל מקרה שבו המבוטח לא יכול לעבוד במקצוע השגרתי שבו הוא עסק עד למועד הפגיעה ולכן מתאימות למקצועות ממוקדים למדי. בין הדוגמאות לכך אפשר למנות רופא מנתח שראייתו נפגעה ולכן לא יוכל להמשיך לעבוד כרופא מנתח, כדורסלן שנפצע בזרועו באופן קשה עד כדי אי וודאות בנוגע לעתידו בתחום, נגן גיטרה שאיבד את אצבעו בעקבות פגיעה בתאונת דרכים ולא יוכל לנגן שוב.

 

תנאים שצריך להכיר

אובדן כושר העבודה הוא תחום מעט מבלבל שמוצעות במסגרתו כמה וכמה אפשרויות. לכן חשוב להבהיר שפוליסות אובדן כושר עבודה אינן מכסות אובדן של כושר עבודה מקצועי אך יכולות לעשות זאת באופן חלקי. למה הכוונה? אם העובד איבד את כושר העבודה שלו בעיסוק האישי וגם איננו מסוגל לעבודה תחת "עיסוק סביר אחר", עדיין יכולה חברת הביטוח למצוא אי אילו טענות לדחיית התביעה.

מבוטחים שציפו לקבל בשלב זה את הפיצויים מהתביעה בגין אובדן יכולתם לשוב לעבודה חווים מפח נפש ותסכול רב. לפיכך פוליסת ביטוח אובדן כושר העבודה היא הפוליסה האפשרית היחידה לקבלת תגמול חודשי, שכן שאלה משמעותית מאוד להבטחת הפיצויים מתבטלת במסגרתה ולכן מגדילה את הסיכוי לקבלת פיצויים המתאימים למקרה.

 

גיבוש תביעת אובדן כושר עבודה מקצועי

כדי לקבל את תגמולי הביטוח במקרה של אובדן כושר עבודה מקצועי, יש להוכיח פגיעה בשיעור של 75% לפחות, מה שניתן ללמוד לגביו מהתיעוד וכלל המסמכים הרפואיים שהמבוטח צבר כמו אשפוזים, ניתוחים, צילומים, בדיקות, הפניות, טיפולים, תלונות על כאבים או בעיות, מרשמי תרופות ועוד. ניתן גם להיעזר בחוות דעתו של רופא מומחה, שיקבע לעניין אי הכושר ויחזק את טענות המבוטח במעמד בדיקת התביעה.

כאן חשוב להבהיר שאובדן כושר עבודה בשיעור של 75% לפחות איננו זהה לנכות רפואית בשיעור דומה. מדוע? נניח שאדם מסוים איבד שתיים מאצבעותיו ומקבל מהמוסד לביטוח הלאומי נכות ששיעורה 20%-25%. אך אם אותו נפגע היה אמן במקצועו וכעת איננו יכול לשוב לעבודתו שדורשת עבודה ויצירה בחומר, הוא יהיה זכאי לאובדן כושר עבודה קבוע ששיעורו הוא 75%.

 

חשיבות הסיוע המשפטי להצלחת התביעה

יותר מרבע מהתביעות המוגשות לחברות הביטוח נדחות במגוון נימוקים שונים ומשונים, חלקם אינם מוצדקים ולעתים אף מנוגדים לחוק. בשלב שבו התביעה נדחית מחצית מהתובעים לא ימשיכו לפעול כדי לממש את זכאותם לפיצויים והם מאמינים שלא נותרו להם אפשרויות להתמודד עם חברת הביטוח.

זהו ניצול של הידע והיתרון היחסי של חברת הביטוח, שמכירה את החוק ומגובה ברופאים, מחלקה משפטית רחבה, יועצים וחוקרי ביטוח שחוברים יחד כדי לדחות את תביעתו של המבוטח שאיננו שולט ברזי החוק ובזמן שבו הוא חשוף ופגיע מאוד מפאת מצבו האישי.

לכן רצוי לדאוג לליווי משפטי מקצועי טרם הגשת התביעה, שיסייע לכם לפעול מול חברת הביטוח המבטחת באובדן כושר עבודה מקצועי ולקבל ממנה את סכום הפיצויים המקסימלי המגיע לכם על פי חוק.

 

בשורה התחתונה

אובדן כושר עבודה מקצועי הוא פוליסת ביטוח שנועדה לפצות כל אדם שנגרע מעיסוקו באופן מתמשך בעקבות פציעה, תאונה או מחלה, כך שהוא לא יוכל לשוב לעבודתו בהמשך. פוליסה זו להבדיל מפוליסות אובדן כושר עבודה "סטנדרטיות" אינה כוללת הגדרת "עיסוק סביר אחר" ולכן חברת הביטוח לא תוכל לטעון שהמבוטח יכול לעבוד בעבודה שונה ולפיכך תביעתו נדחית.

גם בפוליסות אובדן כושר מקצועי הדברים עשויים שלא לעבוד בצורה חלקה כל כך: חברת הביטוח עשויה לטעון שאי הכושר הוא זמני ולמועד קצר מאוד כך שלא עובר את תקופת ההמתנה המתאימה בפוליסה, או שאי הכושר המקצועי מתקיים אך רק לכמה חודשים בלבד. גם כאן עשוי להיווצר מצב של דחיית התביעה בנימוקים שונים, למשל אי גילוי מידע רפואי רלוונטי, ניסיון מרמה, רמת אי כושר נמוכה מ-75% ועוד ועוד.

בכל אותם המצבים חשוב לפעול מול עורך דין שידע לאן לפנות מול כל גורם ולמי להגיש את התביעה עבור כל מקרה. עורך הדין המנוסה והבקיא בחוקים, בפסיקה, בנהלי הביטוח ומדיניות חברות הביטוח משיג איזון ללקוחותיו, המאפשר לפעול שווה בשווה מול חברת הביטוח ולדרוש את הזכויות החוקיות עד תום.

תמונה של עורך דין אייל פייפר
עורך דין אייל פייפר

בעל תואר ראשון במשפטים (LLB) משנת 2005, עורך דין מוסמך משנת 2007 וחבר בלשכת עורכי הדין. החל משנת 2000 עסק בענייני ביטוח שונים כגון: חבויות, פנסיה, חיים ורכוש, סוכן ביטוח מורשה משנת 2003. לאורך השנים צבר עו”ד פייפר בקיאות רבה ומומחיות עמוקה בהיבטים החוקיים והמשפטיים של סוגיות רפואיות. הודות לידע זה ולחשיבה יצירתית ופורצת דרך בפרשנות לחוק, מצליח עו”ד פייפר פעם אחר פעם לשכנע את בתי המשפט בצדקותו, וליצור תקדימים משפטיים שמשנים בקביעות את פני עולם הביטוח.

עו"ד פייפר כהן בפייסבוק | עו"ד פייפר כהן ביוטיוב | מייל אישי: [email protected]

הצלחות המשרד

ערר עבור תובעת לקבלת קצבת נכות הסובלת מפיברומיאלגיה
תובע נמצא זכאי ל70% נכות, 100% אי כושר וקצבה לשנה
אישור זכאות של 70% נכות זמנית לעובד שהחליק בעבודתו
אישור זכאות של 19% נכות עקב פגיעה בשמיעה מרעש בעבודה
אישור זכאות 32% נכות לתובע שהחליק בעבודה ושבר רגל
אישור זכאות לקבלת 75% נכות וקצבה למשך שנתיים
פציעה פתאומית יכולה לשבש את מהלך החיים
ולגרום לנזק כספי בנוסף לנזק הפיזי והנפשי, מזל שיש לך זכויות רפואיות!
נפגעת / נפצעת?
בדוק/י אם מגיע לך פיצוי כספי
מלא/י השאלון ותקבל/י מענה מקצועי תוך יום עסקים אחד
צרו איתנו קשר בדרך שהכי נוחה לכם

051-519-3904

הסדנה 6, כפר סבא

השאירו לנו הודעה

מן העיתונות

ראשי

תביעה חריגה ביחידת העילית בצה"ל: "מפקדת ב־8200 התעללה וגרמה לי לנכות נפשית"

כלכליסט | 22/10/17
פוטר

התלוננו על הטרדה מינית והורחקו | המהדורה המרכזית בחדשות 12

N12 | 14/12/17
ראשי

עורך דין לתביעות סיעוד - המדריך לכל מה שצריך לדעת בנושא

גלובס | 31/05/2020
לוגו 13 רשת

פרקליטים עד הבית: עונה 2 פרק 34
| חדשות 13 רשת

חדשות 13 | 31/1/2018
לייעוץ וייצוג משפטי מקצועי
השאירו את פרטיכם

זקוקים לייעוץ? זמינים עבורכם גם בוואטסאפ!