לוגו משרד עו"ד פייפר כהן
לייעוץ עם עו"ד:

תביעה בגין תאונה ברשות הרבים

תביעה בגין תאונה ברשות הרבים, (או תאונה במקום ציבורי) מתייחסת לשורה של מקרים אפשריים, בכולם נגרם נזק גופני לאדם כלשהו וזאת כתוצאה מרשלנות של צד ג', שמתבטאת במחדל או מעשה מסוים. תאונות אלו עשויות להתרחש במקומות רבים כמו רחוב, קניון, חוף הים ועוד. עברתם תאונה שכזו? כך תגישו בגינה תביעה:

 

מהי תביעה בגין תאונה ברשות הרבים?

נהוג לחשוב שתאונה ברשות הרבים היא תאונה שהתרחשה "לעיני כל", כלומר מול עשרות אנשים שצפו במתרחש והיו עדים לנזק שנגרם. אלא שחשוב כבר עכשיו להפריך את תפיסה שגויה זו ולהסביר מהי תאונה ברשות הרבים:

תביעה ברשות הרבים מתייחסת לכל מקרה שבו הפגיעה התרחשה באזור ציבורי, כמו רחוב, פארק ציבורי, גינת שעשועים, כיכר ועוד. כל אלו מהווים מקומות שבאופן טבעי משתייכים לציבור הרחב ואינם שייכים לפרט בשום צורה. המקרה הקלאסי של תאונות מהסוג הזה הוא ככל הנראה נפילה והחלקה שהסתיימו בחבלות שונות, אך למרבה הצער וכפי שמיד תקראו, לא תמיד ברור את מי תובעים בגין הנזקים שנגרמו מהן.

 

הגורם הנתבע בתאונה במקום ציבורי

בדרך כלל הגורם האחראי הוא הרשות המקומית או העיריה, שכן הן נחשבות לבעלות המקרקעין המרכזיות של מרבית השטחים הציבוריים הפתוחים ומתוקף כך מחויבות גם לתחזק אותם ולשמור על בטיחות העוברים והשבים. יחד עם זאת, ישנם מקרים שבהם בעלי המקרקעין הם דווקא פרטיים, על אף שמדובר בשטח ציבורי.

מתחמי הקניות הגדולים והפתוחים הם דוגמה טובה, שכן יש בהם שטחים ציבוריים רבים כמו חניה ומדרכות, אך הם עדיין נמצאים בבעלות פרטית של הנהלת המתחם ולא בידי הרשות המוניציפלית. דוגמה נוספת היא של שטח שהופשר לבנייה ונרכש על ידי יזם במטרה לבנות עליו, כך שהשטח אמנם ציבורי וניתן לבקר בו, אך במקרה של נזקי גוף יש לתבוע את היזם ולא את העירייה.

 

מועד הגשת התביעה

תביעה בגין תאונה ברשות הרבים ניתנת להגשה בתוך 7 שנים מיום האירוע. אם מדובר בנפגעים שגילם בעת התאונה היה מתחת ל-18, יהיה עליהם לתבוע בתוך 7 שנים מהיום שימלאו להם 18, קרי עד לגיל 25. אם אותה התאונה מכוסה בביטוח תאונות תלמידים, ניתנות 3 שנים להגשה מול הפוליסה הספציפית.

 

הגשת תביעה בגין תאונה ברשות הרבים למספר גורמים מקבילים

יתכנו מקרים שבהם יש יותר מנתבע אחד, למשל כאשר אדם נחבל כתוצאה מליקוי בשפת המדרכה שעה שביקש לחצות את הכביש וברשותו פוליסת תאונות אישיות. כעת באפשרותו להגיש תביעת נזיקין בגין תאונה שהתרחשה ברשות הרבים ובמקביל לממש את הפוליסה הפרטית שברשותו כדי לקבל תשלום גם ממנה.

חשוב להדגיש שבמקרים שבהם התרחשה תאונת דרכים או תאונה המוכרת כפגיעה מעבודה, יש לפנות לגורמי הפיצוי המתאימים קרי חברת ביטוח החובה שתכסה את תאונת הדרכים או המוסד לביטוח הלאומי שיעניק לנפגע העבודה דמי פגיעה וזכאות להגשת תביעת נכות.

גם כאן עומדת באפשרות הנפגעים להגיש תביעת נזיקין על תאונה ברשות הרבים, כל עוד ניתן להוכיח שהצד המזיק התרשל והפר את חובת הזהירות שלו כלפי הנפגע.

 

עילת התביעה והרשלנות התורמת

שטחים ציבוריים, או שטחים ברשות הרבים, אמורים להישאר מתוחזקים ובטוחים למעבר בכל זמן נתון. החוק קובע כי על הרשות המוניציפלית או בעלי המקרקעין לשמור על שטחיה תוך הטלת פיקוח, איתור ליקויים ומשימות תחזוקה כדי להותיר את הרחוב, הכיכר, השדרה או כל מקום ציבורי אחר בטוחים ונטולי סיכונים.

כאשר אדם נפגע כתוצאה ממכשול כלשהו ברשות הרבים, הרי שניתן להצביע על כך שהעירייה הפרה את חובת הזהירות שלה משום שלא ביצעה את חובתה לתחזק ולתקן את המפגע. ועם זאת, גם בתי המשפט מודעים היטב לכך שאין רשות כלשהי שתוכל לסרוק כל פינה על בסיס יומי ולהצביע על מפגעים לתיקון מיידי.

בנוסף, ישנם מקרים שבהם גם הנפגע אחראי במידה מסוימת לנזקים שנגרמו לו כתוצאה מהתאונה, למשל כאשר אדם יוצא מביתו לפח הזבל השכונתי כשהוא יחף ובדרכו דורך על מסמר חלוד שניצב ליד ערימת גרוטאות שהעירייה לא טרחה לפנות. מקרה כזה מכונה "רשלנות תורמת" ובבסיסו אדם שמעשיו הובילו אותו לנזקי גוף וזאת בשיעור מסוים ביחס למחדל שהוביל לאותם נזקים מצד הגורם הרשלני.

אם זהו המקרה להבנתו ומסקנותיו של בית המשפט, ייפסק סכום פיצויים מופחת, שערכו כשיעור מידת הרשלנות התורמת שנקבעה. לדוגמה, אדם זכאי לפיצוי של 50,000 שקלים והתגלה כי רשלנותו התורמת הייתה בשיעור של 15%, יביא להפחתת סכום הפיצויים ב-15% כך שהנתבע ישלם בפועל את היתרה בלבד.

 

תאונה ברשות הרבים וללא עדים

כולנו מעדיפים שימצאו סביבנו עדים רבים במקרה של תאונה, כדי לחזק את גרסתנו לאירועים ולשכנע את בית המשפט. ועם זאת, ישנן תאונות ברשות הרבים שבהן איש לא ראה ואיש לא שמע: נפילה במקום חשוך בשעת לילה מאוחרת, חבלת ראש כתוצאה ממפגע קיים בסמטה אחורית, פציעה במהלך טיול עם הכלב לפנות בוקר ועוד.

 

אז כיצד פועלים במקרים הללו?

תביעה בגין תאונה ברשות הרבים שבה אדם מעיד על תאונה שהתרחשה וללא עדים שתומכים בגרסתו וטענותיו נקראת: "עדות יחידה של בעל דין". זהו מצב שבו רק התובע נכח וללא מי ממשפחתו, מכריו או עדים נוספים.

מכיוון שמקרים אלו מהווים לא פעם מצבי "גרסה נגד גרסה", השופט יתבסס על כמה שיותר מניעים עובדתיים ומשפטיים כדי למנוע מצבים שבהם אדם מעוניין לנצל את ההזדמנות לקבל פיצוי על אף שהפגיעה שלו כלל לא הייתה ברשות הרבים.

 

הגשת תביעה בגין תאונה ברשות הרבים – כך תפעלו נכון:

אז כיצד אפשר לבסס את הוכחות התביעה בהעדר עדים? ובכן, מדובר באתגר גדול בהרבה ולכן חשוב להיעזר בעורך דין מיומן מאוד המתמחה בתביעות נזיקין, שייעץ לכם בהתאם לנסיבות המקרה והאפשרויות המשפטיות הטובות ביותר. בנוסף, רצוי לבצע את הפעולות הבאות:

 

מתן דיווח מדויק לרופא המטפל

בתי המשפט יודעים היטב שנפגעים ממהרים להגיע לטיפול הרפואי, מהלך שכמובן הכרחי ונכון לאדם שנפגע. יחד עם זאת, כאשר הציפייה המשפטית היא לסדר פעולות שכולל בתוכו גם פינוי מהיר למיון, קופת חולים או מרפאת חירום, אדם שמסיבה כלשהי יתעכב בקבלת הטיפול וגם לא היו עדים לתאונתו, צפוי לגרום לשופט בית המשפט לפקפק בגרסתו.

לפיכך חשוב לגשת בהקדם לטיפול, למסור עובדות מדויקות בנוגע לנסיבות האירוע, הנזקים, הפציעות, התחושות ומהלך התאונה ולוודא כי הם כולם נכתבים כראוי ברשומות הרפואיות.

כך למשל, אם אותו אדם יגיע למיון ויתלונן על כאבים בברך ימין, כשבפועל כעבור יומיים-שלושה הוא מרגיש כאבים בקרסול, סביר שבית המשפט יראה בגרסתו כסותרת ועל כן ידחה את התביעה. יתרה מכך – לא בטוח שהתביעה תידחה משום שהשמטתם את אחד הנזקים, אך מה שיקרה הוא שתפסידו חלק משמעותי בפיצויים, מאחר והם מחושבים על בסיס הנזק המוכח, כלומר זה שדיווחתם עליו מיד אחרי התאונה.

 

תיעוד הזירה

כיום אין דרך קלה ונוחה יותר לתעד את זירת ההתרחשות ובכך לספק לעצמכם תיעוד מוכח וחותך לתאונה ולנזקים ממנה, גם כאשר אין איש מסביב. עליכם לתעד כמה שיותר טוב את המקום עצמו, את המפגע ואת הנזקים ולצלם אותם ממספר זוויות אפשריות. אם יש צורך לשוב למקום כדי לצלם מאוחר יותר, עשו זאת כמה שיותר קרוב למועד התאונה.

משרד עורכי הדין פייפר-כהן מתמחה בתביעות בגין תאונות ברשות הרבים כבר עשרות שנים וידאג להעניק לכם שירות איכותי, ליווי מקצועי לאורך כל הליך התביעה ולמקסום הפיצויים.

תביעה בגין תאונה ברשות הרבים
תביעה בגין תאונה ברשות הרבים
רוצה לחזור לחלק ספציפי בעמוד?

מאמרים נוספים

המדריך לנפגעי תאונות דרכים

מדי שנה מתרחשות בישראל מאות תאונות דרכים, חלקן קשות וקטלניות, ולמרות כל המאמצים לסלול כבישים איכותיים, להתקין תאורה מיטבית, להציב תמרורים ושילוט ולאכוף את חוקי

קרא עוד »

המדריך לנפגעי תאונות עבודה

בישראל נפגעים מדי שנה אלפי אנשים בתאונות עבודה ונזקקים לטיפול רפואי, מאבדים ימי עבודה ועוברים לא פעם שיקום ממושך עד שהם מסוגלים לחזור ולעבוד שנית.

קרא עוד »

מה עושים אחרי תאונת דרכים?

תאונות הדרכים בישראל הפכו למכת מדינה ונזקיהן מוערכים במיליארדים רבים מדי שנה. חיים שלמים מתהפכים ומשתנים מן הקצה אל הקצה בעקבות תאונות מצערות ומיותרות אלו.

קרא עוד »

תאונת עבודה בשל רשלנות המעסיק

מדינת ישראל נאבקת שנים ארוכות בתופעה הקשה של תאונות עבודה שנגרמו מרשלנות לרבות חקיקת חוקים, תיקון תקנות והשתת עונשים כבדים על המעסיקים המתרשלים, אך למרבה

קרא עוד »

זקוקים לייעוץ? זמינים עבורכם גם בוואטסאפ!