כאשר נגרם לאדם נזק בעקבות רשלנות, ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד הרשלן. אין הגבלה על התחומים שבגינם ניתן להגיש תביעה. מהי בדיוק תביעת הנזיקין ומה בינה לבין תביעה פלילית? על אילו סוגים של תביעות נזיקין אפשר להצביע? מי מגיש את התביעה ולמה חשוב להתכונן אליה היטב? מה התפקיד של עו"ד בתביעת הנזיקין ולמה חשוב להסתייע בו? להלן כל התשובות.
מהי תביעת נזיקין ומה ההבדל בינה לבין תביעה פלילית?
ההבדל העיקרי בין תביעת הנזיקין לבין תביעה פלילית, היא שתביעת הנזיקין היא תביעה אזרחית. זאת, לעומת תביעה פלילית המוגשת על ידי התביעה של מדינת ישראל. תביעות נזיקין מוגשות לרוב על ידי הנפגעים. לעיתים, כאשר הנפגע איננו יכול, מסיבות שונות, להגיש בעצמו את התביעה, היא יכולה להיות מוגשת על ידי בני המשפחה או אחרים המייצגים אותו.
כך למשל, תביעת הנזיקין בעקבות רשלנות רפואית בלידה, יכולה להיות מוגשת על יד ההורים של התינוק שנפגע. גם אם התביעה מוגשת שנים אחרים קרות האירוע, עדיין יכולים הנציגים או בני המשפחה להגיש את התביעה. זאת, משום שהנפגע איננו יכול לבצע את ההגשה בעצמו.
סוגים שונים של תביעות נזיקים והמשותף ביניהם
למעשה, תביעת נזיקין הינה כל תביעה שמוגשת בעקבות נזק שנגרם, כאמור לעיל, כתוצאה מרשלנות של אדם אחר. כשמדובר ברשלנות מקצועית, תביעות נזיקיות מוגשות אם וכאשר ניתן להוכיח שבעל מקצוע פעל שלא בהתאם לנהלים ואילו פעל באופן סביר, כפי שכל בעל מקצוע אחר היה פועל, הרי שהנזק היה יכול להימנע.
להלן הסוגים השונים של תביעות נזיקין:
- תביעות רשלנות רפואית: אחת מתביעות הנזיקין הנפוצות ביותר, הינה תביעה בגין רשלנות רפואית לסוגיה השונים – רשלנות רפואית בהריון, רשלנות בלידה, רשלנות בניתוח ועוד.
- תביעה בגין מפגע עירוני או מפגע בשטח ציבורי: מי שנפגע כתוצאה ממפגע שלא טופל על ידי הרשות המקומית, שכאי להגיש תביעת פיצויים כנגדה.
- תביעה בעקבות מפגע בשטח פרטי: תביעת פיצויים בגין נזיקין יכולה להיות מוגשת כנגד הבעלים במבנה, אם מפגע במבנה גרם למאן דהוא נזק של ממש.
בכל המקרים כאמור לעיל לא מדובר בעבירות פליליות, אלא בנזק שנגרם בעיקר בגלל רשלנות או העדר תשומת לב למפגע או לבעיה. כשמדובר ברשלנות רפואית, תביעת הנזיקין היא פונקציה של ההתקדמות הטכנולוגית. יחד עם זאת, תביעת נזיקין יכולה להיות מוגשת אך ורק אם נגרם למאן דהוא נזק של ממש.
כך למשל, לא יכולה להיות מוגשת תביעה נזיקית בגין קיומו של מפגע, אלא רק אם וכאשר מישהו נפגע ממנו. בנוסף, לא יכולה להיות מוגשת תביעה בגין רשלנות רפואית, אם לא ניתן להוכיח שהמטופל נפגע כתוצאה ממנה.
מי מגיש את תביעת הנזיקין ולמה חשוב להתכונן אליה היטב?
תביעה נזיקית אמורה להיות מוגשת על ידי מי שנפגע באופן ישיר כתוצאה ממפגע כזה או אחר, או כתוצאה מפעולה רשלנית שבוצעה, ואשר גרמה לו נזק שניתן להעריך אותו בכסף.
הגשת תביעה על ידי הנפגע
בדרך כלל, מי שנפגע כתוצאה מרשלנות או הזנחה, יכול להגיש את תביעת הנזיקין בעצמו, או באמצעות בא כוחו.
הגשת תביעה על ידי אפוטרופוס
לעיתים, הנפגע איננו יכול להגיש את התביעה, כפי שכבר הוזכר לעיל. במקרים כאלה, מי שמוגדר כאחראי על הנפגע יכול להגיש את התביעה. כך למשל, הורים של תינוק שנפגע כתוצאה מרשלנות רפואית מגישים תביעה. לחילופין, הילדים של קשיש שנפגע בבית אבות כתוצאה מרשלנות של הצוות הרפואית עשויים להגיש תביעה נגד בית האבות.
לסיכום
הסתייעות בעורך דין מיומן, עשויה לזרז את הטיפול מצד אחד ולהגדיל את הפיצויים שהנפגע יהיה זכאי להם מצד שני. לתיאום פגישת התייעצות ראשונית ללא עלות וללא התחייבות – זה הזמן להשאיר את פרטיכם בטופס להלן. למעבר לטופס – לחצו כאן.