בדומה לכל תחום רפואי, תחום רפואת השיניים לא נקי מכשלים ורשלנויות רפואיות בטיפולי שיניים, אשר לא פעם גורמים לכך שהסיכון שקיים בטיפול השיניים מתממש והמטופל נותר עם נכות נוירולוגית ונכות נפשית קשה וצמיתה דבר שעשוי להקנות לו פיצויים וכספים רבים מחברת הבטוח בה מבוטח רופא השיניים, הכל בשל רשלנות רפואית שקרתה עקב הטיפול בשיניים.
כאשר עולה טענה כי טיפול שיניים שבוצע על ידי רופא, בוצע באופן רשלני (רשלנות שיניים), יכול המטופל להגיש תביעה לבית המשפט.
כאשר מגיעה תביעה לפתחו של בית המשפט, יבחן בית המשפט; האם הייתה רשלנות רפואית בטיפול השיניים, רשלנות רפואית בטיפולי השיניים אותם עבר המטופל, או שמא מדובר בפרקטיקה המקובלת; מהו היקף הנזקים שנגרמו למטופל ומהו הפיצוי הראוי בגינם.
טיפול ללא קבלת הסכמה מדעת בטיפולי השיניים
גם בתחום רפואת השיניים כמו בכל תחום רפואי אחר, נדרשת הסכמה של המטופל לטיפול הרפואי שעומד להתבצע, ולרופא השיניים עומדת החובה (כך בהתאם לנהלי משרד הבריאות) לנהל רשומה רפואית מסודרת הכוללת, בין היתר, את פרטי המטופל, תיעוד הפעולות הרפואיות שבוצעו ותוכנית הטיפול המוצעת.
בית המשפט בתל אביב – יפו דן לאחרונה במקרה מזעזע של אישה צעירה באמצע שנות ה – 30 לחייה, שפנתה לרופא שיניים באחת ממרפאות השיניים במרכז הארץ, בעקבות כאבים חזקים ולא מוסברים באחת מהשיניים הממוקמות בלסת התחתונה.
לפני שהחל בטיפול, לא הסביר הרופא למטופלת על הסיכונים הכרוכים בטיפול, ועל האלטרנטיבות הטיפוליות הקיימות אשר היו מונעות את הנזקים. רופא השיניים לא הסביר למטופלת שכתוצאה מהטיפולים שהוא הולך לבצע היא עלולה לסבול משיתוק בפניה ומנזקים תפקודיים ואסטטיים שונים ומעולם לא החתים אותה על טופס הסכמה מדעת לביצוע הטיפולים.
בנוסף, רופא השיניים ניהל רשומה רפואית לקויה, במסגרתה לא פירט מהם הטיפולים שנעשו ואלו טיפולים צפויים להיעשות. בתום טיפול השיניים ושבועות לאחריו, הרגישה המטופלת כאבים חזקים בפנים ובראש ובמשך מספר ימים לא הצליחה ללעוס ולדבר בגלל שחלק מפניה נותר משותק.
כתוצאה מהטיפול הרשלני, נגרמו למטופלת נזקים קשים בתפקוד היומיומי ובשינה, היא התלוננה על חרדות ועל פגיעה קשה מאוד בנשיותה ובחיי האישות שלה עם בעלה.
בנוסף העידה שהפסיקה לצאת לבילויים ולאכול במסעדות בגלל הבושה מהכיעור שנגרם לפיה ולפניה. בית המשפט שוכנע כי הנזק שנגרם למטופלת נגרם כתוצאה מהטיפול הרשלני, ופסק לזכותה פיצוי בגובה 250,000 ₪.
טיפול החורג מתחום ההתמחות הספציפי של רופא השיניים — רשלנות קשה בטיפול השיניים
תחום רפואת השיניים, בדומה לתחומי הרפואה האחרים, מפוצל לתחומי התמחות ספציפיים.
לאחרונה דן ביהמ"ש בתביעה שהגישה מטופלת נגד רופא שיניים אליו הגיעה לצורך טיפול שורש. במסגרת התביעה טענה המטופלת שהרופא שטיפל בה התרשל במסגרת ביצוע טיפול השורש הראשון, מה שהצריך טיפול שורש מחודש במסגרתו הלך והתעצם הנזק של המטופלת עת חומר כימי -המשמש לסתימת השורש חדר מעבר לתעלת השורש לתוך עצם הלסת, וגרם לנזק עצבי והצריך עקירת שתי שיניים סמוכות.
בית המשפט דן בשאלה האם כל רופא שיניים יכול ומוסמך לבצע טיפול שורש – טיפול אשר במהותו הינו טיפול פולשני, המתבצע במסגרת ניתוח תחת הרדמה – או שמא על רופא השיניים הבלתי מיומן בטיפולי שורש, להפנות את המטופל למומחה לשם ביצוע הטיפול.
בית המשפט מינה מומחה רפואי מטעמו, אשר קבע במסגרת חוות דעת שערך כי היה על רופא השיניים להפנות את המטופלת לרופא המתמחה בטיפול שורש, קל וחומר כאשר הבין הרופא שהטיפול הראשון שביצע כשל, וזאת בגלל שהסיכון בחידוש שורש גבוה מטיפול שורש עצמו.
גם במקרה זה, נגרמו למטופלת: שיתוק העצב בפנים, כאבים בלתי פוסקים בפנים ובעין השמאלית, כאבי ראש עזים, תשישות – במיוחד בזמן פעולות הכרוכות בהנעת הלסת כגון אכילה, דיבור מהיר, הטיית הראש, מצב רוחה הפך לירוד היא איבדה מהחינניות, מהנשיות, תפקודה כאישה עם ביטחון עצמי פחת. עוד הוכח שהיא נמנעת מביצוע ספורט ואיננה מסוגלת להתרכז בלימודיה.
בית המשפט שוכנע שהנזקים שנותרו לה כתוצאה מטיפול השיניים הרשלני, פגעו קשות באיכות חייה ובתפקודה היומיומי וקבע לה פיצוי בגובה 300,000 ₪.
לסיכום
ישנן מרפאות שיניים פרטיות וכן מרפאות השייכות לקופות החולים, הפועלות בניגוד לנהלי משרד הבריאות ולפסיקת בתי המשפט. רשלנות במסגרת טיפול שיניים עלולה להשאיר מטופלים כשהם סובלים מנזקים נוירולוגים קשים – ולא אחת זכאים המטופלים – לפנות גם לבית המשפט בתביעה וגם למוסד לביטוח לאומי לצורך קביעת נכות נוירולוגית.
בנוסף לנכות נוירולוגית, סובלים חלק ניכר מהנפגעים מנזק נפשי קשה הכולל, בין היתר, פגיעה בדימוי העצמי, פגיעה בנשיות וביכולת לקיים חיי אישות. נזקים נפשיים כאלו ונוספים, מזכים לא פעם את הנפגע בפיצוי כספי במסגרת פשרה או במסגרת פסק דין וכן בקביעת שיעור נכות במוסד לביטוח לאומי.
במידה וקיים חשש לנזק שנגרם מטיפול שיניים, יש לפנות בהקדם למומחה רפואי המתמחה בתחום וכן להיוועץ עם עורך דין העוסק ברשלנות רפואית, זאת בכדי לבדוק לעומק את התנהלות הרופא במקרה הרלבנטי על פי הרשומה הרפואית שמתעדת את הטיפול ונוכח הבדיקות וצילומי הפה שנערכו, ככל שנערכו, בטרם הטיפול.