לוגו משרד עו"ד פייפר כהן
לייעוץ עם עו"ד:

דרגות נכות

הדרך לקביעת דרגות נכות מציפה את הנפגעים בשאלות רבות: כיצד הביטוח הלאומי קובע את אחוזי הנכות? מהו התהליך לקביעתם? כיצד מחשבים דרגת נכות למספר בעיות רפואיות מקבילות? מהו ההבדל בין נכות כללית לנכות מעבודה? במאמר זה נענה על הדרך שבה נקבעות הזכויות במוסד לביטוח הלאומי ועל האפשרויות לקבלתן בסופו של דבר:

 

דרגות נכות במוסד לביטוח לאומי

דרגות נכות נקבעות בוועדות הרפואיות של המוסד לביטוח הלאומי, כביטוי לזכאות אישית לקבלת קצבה או מענק וזכויות אחרות, הנובעות מנכות מעבודה, נכות כללית, צורך בקצבת שירותים מיוחדים ועוד. הוועדה רפואית מחליטה על אחוזי הנכות בהתאם למסקנותיה, אך היא נצמדת בקביעותיה לספר המבחנים לקביעת אחוזי נכות, כפי שמחייבות תקנות הביטוח הלאומי, שקובעות מהו אחוז הנכות שיש לתת לכל ליקוי רפואי.

כמובן שהתובעים עצמם מגיעים לוועדה הרפואית כשהם נושאים עמם בעיות רפואיות שונות ולא בהכרח בעיה רפואית אחת בלבד. במקרים אלו יהיה צורך לקבוע אחוזי נכות משוקללים שנובע מחיבור בין דרגות הנכות שנקבעו לכל ליקוי בפני עצמו. איך זה עובד? לפניכם דוגמה:

ניקח למשל מצב שבו אישה סובלת ממחלת לב ועל כן היא זכאית ל-30% נכות. בנוסף, יש לה בעיות גב המקנות לה 10% נוספים. כעת לחישוב:

מתן 30% נכות בגין מחלת הלב ניתנים מתוך 100% נכות אפשריים.

כעת נותרו בפועל עוד 70% בלבד שאפשר "לחלק" (100-30=70)

מתוך אותם 70% ניתנים 10% נכות, דהיינו קבלת 7% עבור בעיית הגב (10% מתוך 70%)

כעת יש לחבר בין אחוזי הנכות: 30% + 7% = 37% נכות משוקללת.

חשוב לציין שישנם בתקנות "סעיפים מנופים" אשר נקבע שלא משפיעים על יכולתו של המבוטח לעבוד ולהשתכר, על אף שהם קיימים. ליקויים אלו אינם נלקחים בחשבון בשקלול דרגת הנכות הכללית ומנופים מהחישוב הזה.

 

קביעת דרגות נכות במצבי נכות לצמיתות

בסמכותה של הוועדה הרפואית לקבוע דרגת נכות זמנית או צמיתה, בהתאם למחלה או המצב הרפואי הקיימים ולהנחת המוצא של רופאי הוועדה לגבי שיפור המצב וההחלמה ממנו.

אחוזי נכות זמניים בדרך כלל מובילים לקצבת נכות זמנית, בסיומה יהיה צורך לבצע שוב את כל מסלול התביעה לנכות ולקבל דרגה חדשה.

 

דרגות נכות כללית

נכות כללית היא למעשה מצב רפואי מגביל שנגרם עקב פציעה, תאונה או מחלה וכעת מונע מהנפגע/ת לבצע פעולות שגרתיות ובסיסיות, לרבות היכולת לעבוד ולהתפרנס כפי שהייתה לפני האירוע.

דרגת הנכות נחשבת לשוער הסף, שכן תובעים שאחוזי הנכות המשוקללת שלהם עומדים על פחות מ-60% או 40% כאשר יש להם נכות אחת לפחות של 25% או כאשר מדובר בעקרת בית עם פחות מ-50% נכות, תהליך הזכאות יופסק ורק אלו שנקבעה להם דרגה מתאימה יוכלו להמשיך בתהליך.

בשלב זה, פקיד התביעות הוא זה שיחליט האם הנפגע איבד מהיכולת לעבוד ולהשתכר כך שהקצבה תינתן לו על פי שיעור אובדן כושר העבודה. בנוסף, נכות כללית מאפשרת לקבוע בהתאם לגובה דרגת הנכות הרפואית גם את הקצבה החודשית הנוספת שלה זכאי המבוטח.

 

דרגות נכות מעבודה

נכות מעבודה מהווה למעשה הכרה בפגיעת עבודה שהוגדרה מבחינה חוקית כתאונת עבודה. מדובר בפציעות ובמחלות שנגרמו לעובד בעקבות וכתוצאה מעבודתו וכעת מצריכות גם הן אחוזי נכות שמכוחם ניתן לקבל קצבה שמחליפה חלקית או במלואה את יכולת העבודה והפרנסה האישיים.

אחוזי הנכות הרפואית עבור פגיעות מעבודה מתחלקים באופן הבא:

נכות בשיעור 0%-8% איננה מזכה בדבר.

נכות צמיתה בשיעור שבין 9%-19% מזכה את הנפגעים במענק חד פעמי.

נכות בשיעור 20% ומעלה מזכה בקצבה חודשית קבועה.

ניתן להגדיל את אחוזי הנכות הרפואית בהתאם להידרדרות או החמרה במצב של המבוטח, או על ידי הגשת ערעור על הקביעה של הוועדה הרפואית. ועם זאת, מומלץ להגיש כל דרישה ובקשה מול המוסד לביטוח הלאומי יחד עם עורך דין המתמחה בנזקי גוף ובקיא בהתנהלות המל"ל.

 

פנייה לקבלת קצבת שירותים מיוחדים (שר"מ)

קצבת השירותים המיוחדים מזכירה את זו של קביעת האחוזים בנכויות כלליות, הן מבחינת הקיום של "אחוזים מנופים" והן מבחינת ההחלטה על זכאות לקצבה בהתאם לרף אחוזי הנכות הרפואית שנקבעו.

קצבת שירותים מיוחדים ניתנת רק לבעלי דרגות הנכות המזכות – 60% נכות רפואית למקבלי קצבת נכות כללית או 75% נכות רפואית למי שלא מקבלים קצבת נכות כללית והכנסתם היא עד 5 פעמים השכר הממוצע במשק לכל היותר.

למעשה רק תובעים אלו ימשיכו את מסלול הקביעה לשירותים מיוחדים – קצבה שנועדה לכסות מתן עזרה יומיומית קבועה לנכה בביצוע פעולות במשק הבית ויתר הפעולות הבסיסיות.

 

פטור מתשלום במס הכנסה

רבים תוהים מהן הזכויות במס שנובעות מקביעת דרגת הנכות שקיבלו. ובכן, פטור מלא מתשלום מס הכנסה ניתן לבעלי 100% נכות רפואית מבעיה אחת, או בעלי נכות רפואית משוקללת של 90% לפחות. אחוזי נכות אלו מקנים שורה של החזרים והטבות נוספות עליהן מומלץ להתעדכן בצורה מאורגנת מול עורך דין שיפעל לקבלתן בשוטף.

 

קביעת דרגות נכות בביטוח הלאומי

טבלת אחוזי הנכות של הביטוח הלאומי מפרטת את כל אחוזי הנכות וצורת החישוב שנקבעה להן בוועדות הרפואיות של המוסד לביטוח הלאומי. הטבלה מפרטת כאמור את הליקויים המזכים – ליקויים שבהתקיימותם יינתנו אחוזי נכות בשיעור מסוים ובהתאם לסוג הפגיעה או המחלה וחומרתה.

הטבלה היא כלי מרכזי ומהותי לחישוב אחוזי נכות בקרב נפגעים רבים, הן בקרב תובעי קצבת הנכות הכללית, הן בקרב תובעי תאונות עבודה והן בקרב התובעים שירותים מיוחדים ופטורי מס.

ספר התקנות של המוסד לביטוח הלאומי מתייחס לפגיעות ופגימויות שונות ובהן מצוינים אחוזי הנכות בעבור כל אחת. ליקויים מתייחסים למגוון מצבים רפואיים כמו מחלות לב, אירועים מוחיים, מחלות דם, סוכרת, סרטן, בעיות אורתופדיות, לקויות ראייה ושמיעה, מחלות עור ואלרגיה, מחלות נפש, מחלות ראומטולוגיות, מחלות כליות ועוד – כל ליקוי מהווה פרק אחר.

 

ניירת רפואית מתאימה להוכחת הליקוי

על מנת לקבל את אחוזי הנכות שנקבעו למצבכם בספר התקנות, יש להצטייד במסמכים רפואיים מקיפים: בדיקות רפואיות מתאימות שמצביעות על סוג ותיאור המחלה, דרגת החומרה הנוכחית שלה וכל ההגבלות שנובעות ממנה, סיכומי אשפוזים וניתוחים, ניירת שמצביעה על הלך המחלה או התקדמותה, סיכומי שיקום, תיעוד עדכני לגבי מצב המחלה הנוכחי וכל מסמך נוסף שיכול להיות רלוונטי.

אם קיימים מספר ליקויים, רצוי להכין ניירת מפוצלת לכל אחד מהם הכוללת רק את המסמכים הרלוונטיים לכל בעיה או מחלה. מניסיוננו הדבר יסייע בפועל להגדלת אחוזי הנכות.

 

קביעת דרגות נכות באמצעות עורך דין

מלבד היכולת לאסוף את המסמכים, להגיש תביעה מתאימה ולהתעדכן בקבלת זכויותיכם, חשוב שעורך דין מיומן המתמחה בתביעות מול המוסד לביטוח הלאומי יפעל מולכם בתהליך. המוסד לביטוח הלאומי מכיל תקנות, חוקים ומדיניות מורכבים מאוד ומערים לא פעם קשיים על המבוטחים, שמתקשים לפעול בירוקרטית שעה שמצבם הרפואי מורכב.

עורך הדין מסייע בבירוקרטיה וההתעסקות מול המוסד לביטוח הלאומי, מכוון ומייעץ כיצד לפעול למקסום אחוזי הנכות ומאפשר לתובעים לנהל הליך מאורגן וממוקד יותר, מכוח היכרותו עם הפסיקה, החוק וגם ניסיון השטח בוועדות הרפואיות ומול פקידי התביעות. לכן רצוי להיפגש עם עורך הדין לפני הגשת תביעת הנכות ולשקול כיצד לפעול על סמך נסיבות המקרה האישיות שלכם.

עורך דין אייל פייפר
עורך דין אייל פייפר

בעל תואר ראשון במשפטים (LLB) משנת 2005, עורך דין מוסמך משנת 2007 וחבר בלשכת עורכי הדין. החל משנת 2000 עסק בענייני ביטוח שונים כגון: חבויות, פנסיה, חיים ורכוש, סוכן ביטוח מורשה משנת 2003. לאורך השנים צבר עו”ד פייפר בקיאות רבה ומומחיות עמוקה בהיבטים החוקיים והמשפטיים של סוגיות רפואיות. הודות לידע זה ולחשיבה יצירתית ופורצת דרך בפרשנות לחוק, מצליח עו”ד פייפר פעם אחר פעם לשכנע את בתי המשפט בצדקותו, וליצור תקדימים משפטיים שמשנים בקביעות את פני עולם הביטוח.

עו"ד פייפר כהן בפייסבוק | עו"ד פייפר כהן ביוטיוב | מייל אישי: [email protected]

הצלחות המשרד

אישור זכאות ל74% נכות, 65% אי כושר וקצבה קבועה
אישור זכאות ל57% נכות, 65% אי כושר וקצבה לשנה
הגדלת זכאות ל25% נכות, תובע שעבר תאונת עבודה בעבר
אישור קצבת נכות עקב פריצת דיסק
אישור זכאות ל74% נכות, 100% אי כושר וקצבה קבוע
ערר מול ביטוח לאומי שאושר עבור זכאות לאובדן כושר עבודה
צרו איתנו קשר בדרך שהכי נוחה לכם

051-519-3904

הסדנה 6, כפר סבא

השאירו לנו הודעה

מן העיתונות

תביעה חריגה ביחידת העילית בצה"ל: "מפקדת ב־8200 התעללה וגרמה לי לנכות נפשית"

כלכליסט | 22/10/17

התלוננו על הטרדה מינית והורחקו | המהדורה המרכזית בחדשות 12

N12 | 14/12/17

עורך דין לתביעות סיעוד - המדריך לכל מה שצריך לדעת בנושא

גלובס | 31/05/2020
לוגו 13 רשת

פרקליטים עד הבית: עונה 2 פרק 34
| חדשות 13 רשת

חדשות 13 | 31/1/2018

זקוקים לייעוץ? זמינים עבורכם גם בוואטסאפ!