קצבה זו מיועדת לנכים, ילדים ומבוגרים כאחד, הזקוקים לסיוע בהתניידות וזאת בשל פגיעה ברגליהם. הקצבה מאפשרת לזכאים לממן רכישה ותחזוקה של רכב, נסיעות בתחבורה ציבורית או הסעות כדי לאפשר להם שילוב מיטבי יותר בחברה, בלימודים ובעבודה. במאמר זה נסביר כל מה שחשוב לדעת על קצבת ניידות ועל התהליך לקבלתה, ומדוע חשוב להתייעץ עם עורך דין לפני תחילת התהליך להשגת התוצאות המירביות.
מהי קצבת ניידות?
קצבת ניידות מיועדת לילדים ומבוגרים אשר בשל לקות או פגיעה ברגליהם, יש להם קושי משמעותי להתנייד. הסיוע מקיף מגוון רחב מאד של אפשרויות, החל מאחזקת רכב, הקלות בנסיעה בתחבורה ציבוריות, הסעות וכדומה, כאשר הדגש הוא על סיוע שמאפשר לבעל הלקות להשתלב באופן מיטבי בחברה, להתנייד למקומות לימוד ועבודה או למרכזי שיקום שונים. הזכאות מותנת בקריטריונים שונים בהתאם לכל זכות. חשוב מאד להכיר את הזכויות שלכם כבעלי לקות בהתניידות על מנת למצות את הזכויות הרפואיות שלכם ועל מנת לפתוח בפניכם את כל האפשרויות להגיע לכל מקום שתרצו ללא קושי, ולהקל עליכם לעבוד, ללמוד ולהשתקם, ולמצות את החיים בכל דרך שתרצו.
מהו גובה קצבת הניידות?
גובה קצבת הניידות נקבע בהתאם לחומרת וסוג הפגיעה ממנה סובל הילד או המבוגר. המוסד לביטוח לאומי מגדיר רשימה של לקויות המזכות בקצבת ניידות, כאשר לכל לקות נקבעים אחוזי מוגבלות בניידות שמשפיעים על זכאות וגובה הקצבה.
דוגמאות ללקויות ואחוזי המוגבלות בניידות:
- נקע מלידה במפרק הירך: 50% מוגבלות.
- נקע מלידה דו צדדי במפרקי הירך: 80% מוגבלות.
- נקע הברך המלווה בקרע של שתי רצועות לפחות: 50% מוגבלות.
לקויות נוספות:
- הפרעות במערכת כלי הלימפה ברגל אחת, הגורמות לאלפנטיאזיס ומגבילות את התנועתיות במפרק הברך או הירך: 40% מוגבלות.
- הפרעות דו-צדדיות במערכת כלי הלימפה: 80% מוגבלות.
כל ליקוי נבחן בנפרד, ובהתאם לאחוזי המוגבלות שנקבעים, מחושב גובה הקצבה.
מהו התהליך לקבלת קצבת ניידות?
על מנת לקבל קצבת ניידות יש לפנות לוועדה רפואית של משרד הבריאות. לאחר שהוועדה הרפואית תקבע את אחוזי מוגבלות בניידות, המוסד לביטוח לאומי יטפל מכאן והלאה בתביעתכם. במידה ואתם זקוקים לרכב מיוחד לנכים תופנו אל המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לצורך בדיקה. במידה והינכם חשים כי לא קיבלתם את המגיע לכם, תוכלו לערער על החלטות הוועדה באמצעות ועדת הערר של המוסד לביטוח לאומי, אשר לה סמכויות רבות בנושא.
זכאות לקצבת ניידות
הזכאות מתחלקת לשני סוגים עיקריים: בעלי רכב וכאלו שאינם בעלי רכב. כאשר מדובר בילדים, מדובר על ילדים אשר הוריהם הינם בעלי רכב או חסרי רכב. בפירוט הבא ניתן לראות דוגמאות לזכאויות שונות, אך כמובן שהיריעה קצרה מלהכיל את כולן:
זכאות לקצבת ניידות והטבות לילדים ומבוגרים
ילדים ומבוגרים בין הגילאים 3 -67 אשר יש להם קושי בהתניידות, זכאים לקצבה ולהלוואות לרכישת רכב ( במקרה של ילדים – ההורים יהיו המסיעים ). על מנת לזכות בקצבה, יש לעמוד לוועדה רפואית אשר תקבע אחוזי מוגבלות בניידות קבועים ( לא ניתן לקבל הקלות אלו על מוגבלות זמנית ). אחוזי המוגבלות בניידות נקבעים על פי רשימת הליקויים של המוסד לביטוח לאומי. בנוסף לקצבה, עשוי הזכאי לקצבה ליהנות גם מן ההטבות הבאות, וזאת על פי זכאותו:
- הלוואה עומדת למימון מיסים ברכישת רכב חדש
- הלוואה לרכישת רכב נכים
- הלוואה למימון אבזרי ניידות ברכב נכים
- הלוואה עבור מתקן הרמה לכיסא גלגלים לרכב נכים
- לימוד נהיגה ברכב מותאם לכיסא גלגלים (מגיל 17 ומעלה)
קצבת ניידות לאחר גיל פרישה
מי שהיה זכאי לגמלת ניידות לפני גיל פרישה, אינו צריך לבצע שום פעולה נוספת והוא ימשיך לקבל את גמלתו גם לאחר גיל פרישה. רק מי שנפגע לאחר גיל פרישה, יהיה עליו לעבור את התהליך הרגיל של הגשת הבקשה ועלייה לוועדה רפואית לקציבת אחוזי מוגבלות בניידות ומשם לקביעת גובה קצבת ניידות לאחר גיל פרישה.
מדוע חשוב כל כך להתייעץ עם עורך דין לפני שמגישים תביעת קצבת ניידות?
במידה ואתם, או ילדיכם, סובלים מלקויות ברגליים שמונעות מכם להתנייד, חשוב לדעת כי קצבת הניידות צריכה לשקף את חומרת מצבכם ואת הצרכים והרצונות שלכם להפוך להיות חלק פעיל מן החברה – ללמוד, לעבוד, להגיע למרכזי שיקום לקבלת טיפול ולהתנייד בקלות ממקום למקום, בין אם מדובר בתחבורה ציבורית, ברכב הפרטי או באמצעות הסעות. גובה הקצבה חייב לכסות את כל ההוצאות הנדרשות לכם, כמו לדוגמא להגיע למוסד החינוכי שבו אתם לומדים, לעבודה שבה אתם עובדים או כדי לקבל טיפולים שונים. כאשר יש לצידכם עורך דין בקיא ומנוסה בתחום, אתם יכולים למקסם את הסיכויים שלכם להגיע לתוצאות הטובות ביותר, עם ליווי מקצועי, ייעוץ וייצוג לאורך כל שלבי הדרך.
משרד עורכי דין פייפר – כהן
במידה ואתם, או ילדכם, סובלים ממוגבלות בניידות, אין סיבה שלא תממשו את הזכויות הרפואיות שלכם. כשיש לצידכם איש מקצוע מיומן ומנוסה אשר ילווה אתכם לאורך כל תהליך הגשת הבקשה לקצבת ניידות מתחילתו ועד סופו, ייעץ, ידריך וייצג אתכם בוועדות רפואיות שונות עד למיצוי הזכויות שלכם מול המוסד לביטוח לאומי ומשרד הבריאות, תוכלו להתמקד בעצמכם ובמשפחתכם בזמן שהמשרד יפעל ללא לאות עד למימוש הזכויות הרפואיות שלכם. משרד עורכי דין פייפר כהן הינו בעל ניסיון רב בטיפול וליווי ילדים ומבוגרים עם מוגבלויות בניידות ויסייע גם לכם להגיע לתוצאות הטובות ביותר האפשריות, צרו קשר כעת.
קצבת ניידות מיועדת לילדים ומבוגרים אשר כתוצאה מלקויות ברגליים מתקשים להתנייד. הקצבה מיועדת לסיוע ברכישת רכב, נסיעה בתחבורה ציבורית או הסעה על מנת שהילד או המבוגר יוכל להשתלב בקלות רבה יותר בחברה, להגיע למוסד הלימודי בו הוא לומד, למקום העבודה או לשם קבלת טיפול רפואי שיקומי. זכאים לה כל מי שעומדים בקריטריונים שנקבעו על ידי המוסד לביטוח לאומי.
על מנת לקבל קצבת ניידות יש לפנות לוועדה רפואית של משרד הביטחון. הוועדה תקבע את אחוזי המוגבלות בניידות של הנפגע, ומהם תיגזר גובה הקצבה שתשולם לכם. מן הרגע שבו הוועדה תקבע את החלטותיה, המוסד לביטוח לאומי ימשיך את הטיפול בנושא. אם אתם זקוקים לרכב מיוחד לנכים, יש לפנות אל המכון לביטחות בדרכים לשם בדיקה. במידה ותהיו מעוניינים לערער על ההחלטה, ניתן לעשות זאת דרך ועדת העררים של המוסד לביטוח לאומי.
אף על פי שהתהליך עצמו הינו פשוט, חשוב לזכור שאחוזי המוגבלות בהתניידות צריכים לשקף את הצרכים שלכם ולכסות את ההוצאות שלכם על התניידות כדי שאתם או ילדיכם תוכלו להשתלב בחברה בצורה מיטבית ולהגיע לכל מקום שבו תרצו להיות – בלימודים, בעבודה ולשם קבלת טיפולים שונים ושיקומיים, לכן חשוב למצות את הזכויות שלכם מול משרד הבריאות והמוסד לביטוח לאומי על ידי פנייה אל עורך דין בקיא ומיומן בתחום שיעניק לכם ייעוץ מקצועי, ליווי וייצוג לאורך כל הדרך.
פעמים רבות, מוצא את עצמו הנפגע מתקשה להסביר בצורה מיטבית את הצרכים והרצונות שלו, או שתיק המסמכים שהגיש אינו משקף בצורה טובה את היקף הנזק שנגרם לו עקב הפגיעה, ולכן התוצאות הינן פחות טובות. על ידי פנייה לעורך דין מנוסה ומיומן עם הצלחות מוכחות בתחום, תוכלו למקסם את הסיכויים שלכם להגיע לתוצאות טובות ולמצות את הזכויות שלכם.