לוגו משרד עו"ד פייפר כהן
לייעוץ עם עו"ד:

הגשת ערעור לוועדת ביטוח לאומי

להחלטותיה של הוועדה הרפואית של הביטוח לאומי יש חשיבות מכרעת לשם קביעת הקצבה שמגיש התביעה יקבל. פעמים רבות התובע חש כי החלטת הוועדה אינה צודקת ובמקרים אלו יש לו את הזכות לערער על החלטות הוועדה. במאמר זה נדון בנושא של הגשת ערעור לוועדת ביטוח לאומי על החלטות של וועדה קודמת כמו גם בהגשת ערעור נוספת בפני בית הדין לעבודה.

 

הגשת ערעור לוועדה בדרג גבוה בנוגע לאחוזי נכות

כאשר מעוניינים לערער על החלטתה של וועדה רפואית של הביטוח הלאומי בנוגע לאחוזי הנכות שנקבעו לתובע יש להגיש ערר לוועדה הרפואית לעררים. בדומה לוועדה הרפואית, גם גוף זה הוא חלק מהמוסד לביטוח לאומי וועדת הערער מורכבת משניים או שלושה רופאים לצד מזכיר ועדה. הגשת ערעור לוועדת ביטוח לאומי לערערים אפשרית במידה ונקבעה לתובע פחות מ-80% נכות.

 

הגשת ערעור בנוגע לדרגת אי כושר

הגשת ערעור על החלטת ביטוח לאומי בנוגע לדרגת אי כושר מתבצעת בפני ועדת ערר לוועדת נכות הפועלת אף היא תחת המוסד לביטוח לאומי. וועדה זו מורכבת משניים או שלושה מומחים בתחום של שיקום רפואי ותעסוקתי. ערר על החלטת וועדה רפואית במקרים אלו אפשרי במידה ונקבעה לתובע דרגת של אי כושר הנמוכה מ-74% או במידה וזו מצאה כי התובע כלל לא איבד את כושר העבודה.

 

מועד להגשת ערעור לוועדת ביטוח לאומי

הן ערעור על דרגת אי כושר והן ערעור על אחוזי נכות יש להגיש בכתב ובתוך 30 ימים מעת קבלת החלטת הוועדה בדואר. את נימוקי הערעור אפשר יהיה להגיש בתוך 60 ימים מעת קבלת ההחלטה. את הערעורים יש להגיש לסניף הביטוח לאומי הקרוב למקום המגורים של התובע. ערעור על החלטות פקיד התביעות לבית הדין האזורי לעבודה ניתן להגיש בתוך שנה מעת קבלת ההחלטה.

 

סמכויות ועדת הערער

ועדות הערר רשאיות להפוך את החלטותיה של הוועדה הרפואית ולקבוע לתובע אחוזי נכות נמוכים או גבוהים יותר כמו גם, להותיר את קביעת הוועדה הראשונה על כנה. כאשר ועדת הערר, לאחר הגשת ערעור לוועדת ביטוח לאומי מחליטה להשאיר את ההחלטה הקודמת על כנה, ניתן לערער על ההיבטים המשפטיים בפני בית הדין האזורי לעבודה.

את הערעור לבית הדין האזורי לעבודה יש להגיש לערכאה הקרובה ביותר למקום מגוריו של התובע ובתוך 60 ימים מעת קבלת החלטתה של ועדת הערר. במידה ובית הדין לעבודה אינו מחזיר את התיק לוועדת הערער ניתן לערער על כך לבית הדין הארצי לעבודה.

 

ערעור על ידי הביטוח הלאומי

כשם שתובע שאינו מרוצה מהחלוטות הוועדה הרפואית רשאי לערער גם הביטוח הלאומי רשאי לערער על החלטות הוועדה והחוק רואה את הוועדה כגוף ניטראלי מבחינה זו. במידה וביטוח לאומי מגיש ערעור על החלטת וועדה רפואית מטעמו עליו לבסס את הערר בנימוקים רלוונטיים כגון על תוצאות בדיקות של התובע או מסמכים רפואיים מטעם המוסד.

גם המוסד לביטוח לאומי נדרש להגיש את הערעור בתוך 30 ימים מעת קבלת ההחלטה. את הערעור המוסד מגיש לוועדת הערר שלגבי החלטתה הוא אינו יכול עוד לערר בהיבטים רפואיים אלא  רק בשאלות משפטיות לבית הדין האזורי לעבודה.

 

מתי הביטוח הלאומי יערער

ביטוח לאומי נוהג להגיש ערר כאשר רופא הביטוח הלאומי סבור כי ההחלטה שהתקבלה אינה תקינה למשל כאשר הוועדה קבעה לתובע את דרגת הנכות שלא בהתאם לסעיפים שברשימת המבחנים. גם כאשר התביעה הוגשה בגין נכות בעבודה והביטוח הלאומי סבור כי הוועדה בטעות התייחסה גם לליקויים רפואיים של התובע שלא היו קשורים לתאונת העבודה המזכה.

חשוב לדעת כי הביטוח הלאומי לא בהכרח יגיש ערעור לרעת התובע ויתכן כאשר הממצאים של הוועדה הצדיקו דרגת נכות נמוכה מהדרגה שנקבעה על ידי הועדה, הביטוח לאומי  עשוי להגיש גם ערר שהנו לטובת התובע.

 

ערעור בנוגע למעמד נכה נזקק

ועדת הרשות של הביטוח הלאומי קובעת מי יוגדר כנכה נזקק בהתאם לקריטריונים מוגדרים. ועדת הרשות מורכבת מרופא מוסמך, עובד הביטוח הלאומי ופקיד שיקום. תפקיד הוועדה הוא להגיע להחלטה תוך בחינת השיקולים הרפואיים והתעסוקתיים והיא נדרשת לנמק את החלטתה.

כאשר ועדת הרשות דוחה את בקשת התובע למעמד נכה נזקק, הוא רשאי להגיש ערעור לבית הדין לעבודה שהוא הגוף המוסמך לבקר את החלטותיה של הועדה. בית הדין יכול לקבוע שהחלטת ועדת הרשות אינה סבירה בנסיבות הללו, לא נומקה כראוי בהתאם לנהלים או לא כללה את כלל השיקולים הנדרשים. בית הדין לא מחליף את הוועדה מבחינת סמכויות ההחלטה והוא ישיב את הנושא לדיון של הוועדה במידה והערעור יתקבל.

 

סיכום הגשת ערעור לוועדת ביטוח לאומי

לסיכום הנושא, ניתן להגיש ערעור לוועדת לעררים במידה ונקבעו לתובע פחות מ-80% נכות רפואית. את הערר יש להגיש בסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום מגורי התובע בכתב ותוך צירוף הנימוקים. הערר ייבחן על ידי וועדה רפואית לעררים אשר מורכבת משניים או שלושה רופאים. על קביעת דרגת אי הכושר ניתן גם לערער וזו תבחן על ידי  וועדת נכות לעררים אשר מורכבת ממומחי שיקום.

עורך דין אייל פייפר
עורך דין אייל פייפר

בעל תואר ראשון במשפטים (LLB) משנת 2005, עורך דין מוסמך משנת 2007 וחבר בלשכת עורכי הדין. החל משנת 2000 עסק בענייני ביטוח שונים כגון: חבויות, פנסיה, חיים ורכוש, סוכן ביטוח מורשה משנת 2003. לאורך השנים צבר עו”ד פייפר בקיאות רבה ומומחיות עמוקה בהיבטים החוקיים והמשפטיים של סוגיות רפואיות. הודות לידע זה ולחשיבה יצירתית ופורצת דרך בפרשנות לחוק, מצליח עו”ד פייפר פעם אחר פעם לשכנע את בתי המשפט בצדקותו, וליצור תקדימים משפטיים שמשנים בקביעות את פני עולם הביטוח.

עו"ד פייפר כהן בפייסבוק | עו"ד פייפר כהן ביוטיוב | מייל אישי: [email protected]

הצלחות המשרד

אישור זכאות לקצבת נכות שנתית של 75,000 ש"ח
אישור זכאות של 19% נכות עקב פגיעה בשמיעה מרעש בעבודה
ערר עבור תובעת לקבלת קצבת נכות הסובלת מפיברומיאלגיה
הגדלת זכאות ל25% נכות, תובע שעבר תאונת עבודה בעבר
דוח ועדה הרפואית – נמצא זכאי לפיצויים עקב תקיפה
אישור זכאות 100% נכות עבור תובע החולה בשחפת וסוכרת
צרו איתנו קשר בדרך שהכי נוחה לכם

051-519-3904

הסדנה 6, כפר סבא

השאירו לנו הודעה

מן העיתונות

תביעה חריגה ביחידת העילית בצה"ל: "מפקדת ב־8200 התעללה וגרמה לי לנכות נפשית"

כלכליסט | 22/10/17

התלוננו על הטרדה מינית והורחקו | המהדורה המרכזית בחדשות 12

N12 | 14/12/17

עורך דין לתביעות סיעוד - המדריך לכל מה שצריך לדעת בנושא

גלובס | 31/05/2020
לוגו 13 רשת

פרקליטים עד הבית: עונה 2 פרק 34
| חדשות 13 רשת

חדשות 13 | 31/1/2018

זקוקים לייעוץ? זמינים עבורכם גם בוואטסאפ!