גמלת ניידות הינה קצבה אשר משולמת למי שנקבעו לו בוועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי אחוזי מוגבלות בניידות. קצבה זו מאפשרת להתנייד באמצעות רכב פרטי, תחבורה ציבורית או הסעה על מנת לתרום עד כמה שניתן לשילוב מוצלח בקהילה, לשיקום ולחיי חברה, להגעה נוחה ללימודים ולעבודה ועוד. על מנת למקסם את הסיכויים שלכם ולהגיע לתוצאות הטובות ביותר, חשוב שיהיה לצידכם איש מקצוע מיומן ומנוסה. משרד עורכי דין פייפר כהן כבר סייע למאות נפגעים למצות את הזכויות שלהם בעת הגשת תביעה לגמלת ניידות, ויסייע גם לכם.
מהי גמלת ניידות ומי זכאי לה?
גמלת ניידות הינה קצבה מיוחדת המיועדת למתקשים בתנועה בטווח הגילאים 3 -67 אשר עברו וועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי ונקצבו להם אחוזי מוגבלות בתנועה. מטרת הקצבה היא לאפשר לאדם המוגבל בתנועה לחיות חיים מלאים ולהתנייד אל כל מקום שיחפוץ בו, בין אם מדובר בטיפולים לשיקום, למוסד החינוכי בו הוא לומד, למקום העבודה, לניהול חיי חברה ועוד. בדרך זו השילוב של המוגבל בתנועה יהיה מיטבי, ובמידת האפשר לנהל חיים עצמאיים עד כמה שניתן. הזכאות לגמלת ניידות נקבעת על פי מספר קריטריונים:
- מי שיש לו רישיון נהיגה ויש לו 40% אחוזי נכות.
- מי שאין לו רשיון נהיגה ויש לו 60% אחוזי נכות.
- קטין, חוסה, או אדם שמוגבלותו אינה מאפשרת לו לנהוג בעל 60% נכות אשר יש לו מורשה נהיגה. מורשה נהיגה הינו קרוב משפחה או מטפל קבוע המתגורר עם האדם, ואשר הוא בגיר ובעל רישיון נהיגה.
מי שמקבל שירותים מיוחדים מן המוסד לביטוח לאומי, או מי שיש לו קצבת ילד נכה ואשר מכוח נכותם הינם זכאים גם לגמלת ניידות, יצטרכו לבחור ביניהן – אלא אם כן הם נעזרים בכיסא גלגלים או שיש להם נכות בגובה 100% ומעלה למקבלי שירותים מיוחדים, או מעל 80% לילדים נכים.
כיצד ניתן להשתמש בגמלת הניידות?
גמלת הניידות הינה גמלה גמישה המאפשרת שימושים רבים כגון כיסוי הלוואה על רכישת רכב פרטי, מימון ליסינג לרכב פרטי, תשלומים על הסעה או שימוש בתחבורה ציבורית. הגמישות הזו מאפשרת לכל אדם את דרכי התחבורה המועדפים עליו על פי נוחותו. עם זאת, חשוב לציין כי יש קריטריונים רבים שיש לעמוד בהם על מנת לקבל את גמלת הניידות לבעלי רישיון רכב ולחסרי רישיון רכב, ולכן מומלץ מאד לפנות לעורך דין בקיא ומיומן בתחום על מנת לדעת מה מגיע לכם על פי חוק ולממש את הזכויות שלכם.
תהליך הגשת תביעה לגמלת ניידות
על מנת לקבל את גמלת הניידות יש לעבור תהליך הגשת תביעה על ידי פנייה לוועדה הרפואית של משרד הבריאות לקביעת מוגבלות בניידות. אתם תזומנו לוועדה או שהיא תבחן את המסמכים שהגשתם ולאחר זמן קצר תקבלו הודעה על החלטת הוועדה. במידה ולא קיבלתם את מה שרציתם ניתן לערער על החלטה זו. אם הוועדה קבעה לכם אחוזי מוגבלות בניידות, המוסד לביטוח לאומי יקבל על כך עדכון ויחל בהעברת הקצבה החודשית לחשבונכם. במידה והינכם זקוקים לרכב מיוחד לנכים, יש לפנות לבדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים. חשוב לדעת כי לאחר שחלפו 42 חודשים מיום החלטת הוועדה, או שמצבכם הורע, תוכלו לפנות לוועדה רפואית נוספת על מנת לעדכן את אחוזי המוגבלות בתנועה שלכם ולעדכן את קצבת הגמלה. נכון לתאריך 1.5.25 גובה הקצבה המשולמת לחסרי רכב הינה 2,581 ש"ח לחודש, ומי שיש לו רכב תיקבע לו קצבה לאחר בדיקת נתונים שונים כגון סוג הרכב שברשותו, אחוז המוגבלות וגובה השכר שמשתכר המוגבל בתנועה, כאשר מדובר בקטין – ייבחן השכר אותו משתכרים ההורים.
על אילו מוגבלויות ניתן להיות זכאים לגמלת ניידות?
ישנם גורמים רבים אשר יכולים לפגוע בהתניידותו של האדם, חלקם מולדים וחלקם תוצאה של מחלה או פגיעה. להלן מספר דוגמאות למוגבלויות אשר מקנות זכאות לגמלת ניידות:
שם המגבלה | אחוזי המוגבלות |
שיתוק מלא של השוקיים | 100% |
קטיעה מעל הברך של גפה אחת | 80% |
קיצור גפה בהפרש של 15 ס"מ ויותר ( לא כתוצאה מקטיעה ) | 40% |
הפרעות במערכת כלי הלימפה ברגל אחת | 40% |
נקע מלידה במפרק הירך | 50% |
שימו לב – זו רשימה חלקית בלבד. במידה ואתם סובלים ממוגבלות שאינה מופיעה כאן, חשוב לברר את זכאותכם עם עורך דין בקיא ומיומן ולא להסתמך על טבלה זו.
מדוע חשוב לפנות לעורך דין לפני שמגישים תביעה לגמלת ניידות?
כעקרון, כל אדם יכול לגשת למוסד לביטוח לאומי ולהגיש בקשת תביעה לגמלת ניידות בכוחות עצמו. אולם, על מנת למקסם את הסיכויים שלכם להצליח בתהליך ולהגיע לתוצאות הטובות ביותר מבחינתכם, חשוב שיהיה לצידכם איש מקצוע מיומן ומנוסה אשר בקיא בהילכי הרוח של המוסד לביטוח לאומי. חשוב לזכור שהסיוע מן הקצבה יתרום תרומה משמעותית לאדם המוגבל בתנועה להשתלב בחברה, להגיע למקום לימודיו או למקום עבודתו, למצות את החיים וליהנות מחיי חברה. לכן אין להקל ראש בזכות שלכם לקבל עזרה וסיוע בהתניידות. אחד המכשולים שעומדים בפני נפגעים הזקוקים לגמלת ניידות הינה הוועדה הרפואית הבוחנת את מצבם, ולעיתים מתגלה כחוויה קשה עבור הנפגע, המתקשה להסביר את השפעת הנכות על חייו ועל יכולתו להתנייד. לכן חשוב שתקבלו ייצוג מקצועי והכנה מתאימה על מנת למצות את הזכויות הרפואיות שלכם בה ותקבלו את כל מה שאתם זקוקים לו כדי לחיות חיים מלאים ולא להשאר מאחור.
משרד עו"ד פייפר כהן
משרד עו"ד פייפר כהן הינו משרד עורכי דין בעל ניסיון רב שנים מול המוסד לביטוח לאומי וגופים ממשלתיים נוספים, וסייע למאות נפגעים להגיע לתוצאות הטובות ביותר מבחינתם. במידה וגם אתם זקוקים לגמלת ניידות, אנו נסייע לכם לממש את הזכויות שלכם ונלווה אתכם לאורך כל התהליך בייעוץ, ייצוג ומענה על כל שאלה ובקשה.
גמלת ניידות מיועדת לסייע לנפגע אשר נקצבו לו אחוזי מוגבלות בניידות ואשר עונה על כל הקריטריונים הנוספים לקבלת קצבה נוספת שתאפשר לו לרכוש רכב ולממן אותו, לשלם עבור הסעות או להתנייד בתחבורה ציבורית כדי להגיע למחוז חפצו כגון לימודים, עבודה, מרכזים שיקומיים ומרכזים לשילוב בקהילה.
על מנת להגיש את התביעה יש להכין תיק מסמכים רפואי ממצה אשר מתאר את המוגבלות שלכם בתנועה, לעמוד לוועדה רפואית אשר תקצוב את אחוזי מוגבלות בתנועה, ולבסוף על פי התנאים הקיימים, כמו לדוגמא אם הינכם בעלי רכב ורישיון נהיגה או אינכם בעלי רכב ואינכם בעלי רישיון נהיגה, תותאם הקצבה על פי הצרכים שלכם והפתרונות השונים להתניידות שלכם.
גמלת הניידות הינה תוספת אשר יכולה לפתוח בפניכם דלתות רבות ולהתגבר על המוגבלות בניידות כדי להגיע לכל מקום שתרצו: לעבודה, ללימודים, לשילוב בחברה ובקהילה ולשיקום, ולכן אין להקל בה ראש. על מנת למצות את הזכויות שלכם ולהגיע לכל מקום שתרצו, חשוב שיהיה לצידכם איש מקצוע מיומן שילווה אתכם לאורך כל התהליך וידאג שתגיעו לתוצאות הטובות ביותר.
עורך הדין יעריך את סיכויי ההצלחה של התביעה לאור התנאים הקיימים כגון גובה השכר שלכם, אחוזי המוגבלות וקריטריונים נוספים. לאחר מכן יסייע לכם להכין תיק מסמכים מקיף וממצה אשר מתאר את הנזק הגופני שנגרם לכם והשפעתו על חייכם, ילווה וייצג אתכם לאורך כל התהליך עד להגעה לתוצאות הטובות ביותר מבחינתכם.