המושג "נכות יציבה" בהקשר של המוסד לביטוח לאומי הוא מכריע עבור אנשים המבקשים קצבת נכות. המונחים "נכות יציבה" ו"נכות לצמיתות" גורמים לא פעם לבלבול עקב חפיפתם לכאורה בעולם הביטוח והנכות. במהות, שני מונחים אלה הם שם נרדף מבחינת יישומם והשלכות על זכויות
ההבדל בין נכות יציבה ולצמיתות
– נכות יציבה: הכוונה למוגבלות שנשארת קבועה לאורך זמן. זה מרמז שהמצב לא צפוי להשתפר באופן משמעותי עקב התאוששות או שיפור תפקודי.
– נכות לצמיתות: באופן דומה, מונח זה מסמל נכות שספק אם תעבור לאורך זמן, מה שמצביע על נזק פיזי או נפשי קבוע.
למה צריך לדעת מהי נכות יציבה?
בעוד שהחוק מבחין בין נכות קבועה וזמנית, הוא אינו משתמש במפורש במונח 'צמיתות'. במקום זאת, ועדות רפואיות או המוסד לביטוח לאומי עשויות להתייחס ל"אחוזי נכות יציבים" או לקבוע מצב כ"נכות לצמיתות" בעקבות נכויות זמניות מסוימות שאינן צפויות להשתפר.
זכאות לתביעת נכות כללית
כדי להיות זכאי לקצבת נכות עקב ליקוי פיזי, נפשי או פסיכולוגי, יש לעמוד במספר תנאים:
- גיל ותושבות: על האדם להיות תושב ישראל, בן 18 לפחות, ועדיין לא בגיל פרישה. גם קטינים בגילאי 16-18 שעבדו לפני שחוו אובדן כושר, עשויים להיות זכאים.
- הכנסה מעבודה: האדם לא צריך לעבוד או להרוויח פחות מ-60% מהשכר הממוצע, שהוא 7,122 ₪ נכון ל-1 בינואר 2023. אישה נשואה שאינה עובדת תוערך אחרת, על סמך ההיסטוריה התעסוקתית שלה.
- נכות רפואית: על רופא מהמוסד לביטוח לאומי לקבוע כי לאדם נכות רפואית בשיעור של 60% לפחות, או לפחות 40% אם יש לו מספר ליקויים רפואיים, כאשר ליקוי מסוים מדורג לפחות 25%.
- דרגת אי כושר: נכותו של הפרט חייבת לפגוע משמעותית ביכולתו לעבוד או להשתכר, בדרגת אי כושר שנקבעה של 60%, 65%, 74% או 100%.
למידע נוסף אודות: תביעת נכות כללית, לחצו כאן >>>
קצבת נכות לעקרת בית
הערכה שונה משמשת לאישה נשואה שלא עבדה תקופה ממושכת. הזכאות נחשבת אם היא לא עבדה במשך 12 חודשים רצופים או 24 חודשים לא רצופים ב-48 החודשים שקדמו להגשת התביעה או לסיום העסקה.
קביעת נכות יציבה
במונחים משפטיים בישראל, כאשר אדם מוכר כזכאי לקבל קצבת נכות לצמיתות, משמע שיש לו נכות יציבה או דרגת אי כושר יציבה. בידול זה חיוני מכיוון שהוא מפריד בין אלה שאינם מסוגלים לעבוד באופן זמני לבין אלה שכושרם נפגע באופן קבוע או יציב.
הערכת נכות ואי כושר
בעת הגשת תביעת נכות למוסד לביטוח לאומי, התובע נבדק על ידי ועדה רפואית לקביעת גובה נכותו הרפואית, לפי שיטת אחוזים לכל פגיעה. בעקבות זאת, פקיד התביעות של המוסד לביטוח לאומי מעריך את דרגת אי כושר העבודה, המשקפת כיצד הנכות הרפואית משפיעה על כושרו של הפרט לעבוד ולהשתכר.
דרגות אי כושר וסכומי קצבה
קיימות ארבע דרגות אי כושר הרלוונטיות לקצבאות נכות:
– 60% נכות
– 65% נכות
– אי כושר בשיעור של 74%
– 100% נכות כוללת
בעלי פחות מ-50% אי כושר אינם זכאים לקצבת נכות. דרגת אי הכושר משפיעה ישירות על גובה קצבת הנכות, כאשר אי כושר גבוה יותר מוביל להגדלת סכומי הקצבה.
תנאי זכאות לפי כושר עבודה והשתכרות
לסיכום, השימוש במושגים מקבילים – נכות צמיתה ונכות יציבה, נובע משונות במקרים בודדים והישויות הספציפיות המטפלות במקרים אלו. מערכת הביטוח הלאומי נועדה לספק תמיכה למי שכושר העבודה וההשתכרות שלהם נפגע באופן משמעותי, ולוודא שהם מקבלים את הסיוע הכלכלי הדרוש.