מצב סיעודי הינו מצב שבו אדם אינו יכול לדאוג עוד לעצמו והופך תלוי בסביבתו שתדאג לכל מחסורו. המוסד לביטוח לאומי קבע שש דרגות סיעוד אשר מגדירות את מידת התלותיות של האדם בסביבתו, ועל ידי כך קובעת את גובה קצבת הסיעוד המגיעה לו. קצבת הסיעוד צריכה לשקף את הצרכים הרפואיים של האדם הסיעודי ואת אפשרויות הטיפול בו, ולכן חשוב כל כך להתייעץ עם עורך דין בקיא ומיומן בתחום בעת הגשת התביעה לסיעוד כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר האפשריות. במאמר זה נסביר כל מה שחשוב לדעת על דרגת סיעוד בביטוח לאומי, כיצד היא נקבעת ומה ניתן לעשות על מנת להגיע למיצוי זכויות.
דרגת סיעוד בביטוח לאומי
המוסד לביטוח לאומי מעניק קצבת סיעוד לזכאים, אך כדי לקבוע מהו גובה הקצבה המתאימה, נקבעו שש דרגות סיעוד על פי חומרת מצבו של המטופל, ועל פי דרגות אלו נקבע גובה הקצבה המשולמת כמו גם הטבות והקלות נוספות בהתאם לזכאויות. להלן שש דרגות הסיעוד:
דרגת הסיעוד | ניקוד |
רמה 1 | 2.5 – 3 נקודות |
רמה 2 | 3.5 – 4.5 נקודות |
רמה 3 | 5 – 6 נקודות |
רמה 4 | 6.5 – 7.5 נקודות |
רמה 5 | 8 – 9 נקודות |
רמה 6 | 9.5 – 10.5 נקודות |
כיצד נקבעות הנקודות לקביעת דרגת הסיעוד?
על מנת להעריך כמה נקודות צבר האדם הסיעודי, יגיעו אל ביתו או המוסד שבו שוהה האדם בודקים מקצועיים מטעם המוסד לביטוח לאומי ויבחנו יכולותיו לבצע בעצמו וללא עזרה את שש פעולות היומיום ( ADL – Activities of Daily Living ):
- אכילה ושתייה
- התלבשות והתפשטות
- רחצה והתנקות לאחר צרכים
- שליטה בסוגרים
- התניידות
- קימה וישיבה
בנוסף לפעולות היומיום, כאשר מדובר במצב קוגניטיבי כגון דימצניה ואלצהיימר, הבודקים יעריכו את מידת הזדקקות של האדם הסיעודי לסביבתו על מנת לתקשר, לזהות את יקיריו, להתמצא בסביבתו ולבצע פעולות יומיומיות. לאחר מכן תיקבע דרגת הסיעוד שלו מ – 1 ועד 6. מומלץ מאד להעזר בשירותיו של עורך דין הבקיא בתחום על מנת לוודא שהבודקים אכן מבצעים הערכה נכונה ומדוייקת של האדם הסיעודי והחלטותיהם משקפות את מצבו האמיתי.
גמישות בקבלת קצבת הסיעוד
המוסד לביטוח לאומי מפעיל גמישות בקבלת קצבת הסיעוד על מנת להתאים את הטיפול המיטבי ביותר לכל אדם סיעודי בנפרד, ומאפשר לו ולמשפחתו לקבוע ולהחליט האם האדם הסיעודי יישאר בביתו ויקבל שם עזרה בדמות מטפל שיתגורר איתו או בדמות טיפולים שונים, או יועבר למוסד סיעודי שם ידאגו לכל מחסורו ויטפלו בו רפואית. הגמישות מיועדת לאפשר לכל אדם לבחור בעצמו מהי הדרך הטובה ביותר עבורו לקבל טיפול ותמיכה ולהתאימה באופן אישי לעצמו. להלן הדרכים שבהם אדם סיעודי יכול לקבל סיוע מן המוסד לביטוח לאומי:
- טיפול אישי בבית – אדם סיעודי, בהתאם לרמת הסיעוד, יכול לקבל טיפול אישי בביתו על ידי מטפל שמתגורר עימו, ובמקרים קשים במיוחד אפשר להגיע עד לשני מטפלים המתחלפים ביניהם לשמירה רציפה לאורך כל שעות היממה.
- שירותי סיעוד ללא טיפול אישי בבית – באפשרות זו, האדם הסיעודי אינו זקוק למטפל צמוד אלא מקבל מספר שעות שנקבעות על פי דרגת הסיעוד שלו של טיפולים מחוץ או בתוך הבית על ידי מטפלים מקצועיים, ביקור במרכז יום, חברות בקהילה תומכת, שירות לחצן מצוקה, אספקת מוצרי ספיגה ושירותי כביסה.
- קצבה חודשית – באפשרות זו, מועבר מדי חודש לחשבון הבנק של האדם הסיעודי סכום כסף אשר איתו יכול לבחור האדם לעשות כחפצו, לקבל שירותים שונים, לשלם עבור מטפל אישי ועוד, על פי בחירתו.
- שילוב בין קצבה לכסף לשירותי סיעוד – אפשרות זו מאפשרת לאדם הסיעודי לשלב מספר אלמנטים טיפוליים כגון העברת חלק מן הקצבה החודשית לחשבון הבנק, קבלת סיוע אישי וגם שירותים שונים כגון מרכזי יום, שירותי כביסה וכדומה.
מדוע חשוב כל כך לפנות לעורך דין לפני הגשת תביעה לקביעת דרגת סיעוד?
המוסד לביטוח לאומי פועל רבות לשיפור חייהם של החולים הסיעודיים ולאפשר להם חיים של כבוד, שילוב בחברה וטיפולים רפואיים מיטביים. אולם על מנת לקבל זכויות אלו יש לפעול כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר האפשריות. באמצעות עורך דין בקיא ומיומן אשר יש לו ניסיון מוכח עם מקרים סיעודיים מול המוסד לביטוח לאומי יכול לסייע לכם רבות במהלך התהליך לקביעת דרגת הנכות של יקירכם או שלכם. אלו הדרכים שבהם יכול עורך דין לסייע לכם:
- הערכת סיכויי התביעה – על ידי הערכת סיכויי התביעה, תוכלו לדעת האם אתם או יקיריכם אכן הגעתם למצב סיעודי המאפשר קבלת קצבת סיעוד. פעמים רבות הקושי הינו גדול, אך עדיין אינו מוגדר כסיעודי, ולצאת למאבק מול המוסד לביטוח לאומי אינו דבר קל כאשר אין עדיין סימנים ברורים למצב סיעודי.
- הכנה לקראת הבדיקה הרפואית – יש חולים אשר עשויים להיבהל מאדם זר הנכנס לפתע לביתם, ולכן יש צורך להכינם מראש על מנת שישתפו פעולה עם הבודקים של המוסד לביטוח לאומי. כמו כן, עורך הדין יכול לוודא שבמהלך הבדיקה הכל מתנהל כהלכה והבודקים מתייחסים לכל היבט תפקודי של האדם הסיעודי לפני שהם קובעים את דרגתו.
- הגשת ערר על החלטה – במידה ואתם סבורים כי הזכויות שלכם לא מוצו, ונקבעה דרגת סיעוד נמוכה שאינה משקפת כהלכה את המצב הבריאותי האמיתי של האדם, ניתן להגיש ערר עד למיצוי הזכויות והגעה לתוצאות הטובות ביותר האפשריות מבחינתכם.
משרד עורכי דין פייפר – כהן
במידה ואתם או יקירכם נמצאים במצב סיעודי, אין סיבה שלא תממשו את הזכויות הרפואיות שלכם. כשיש לצידכם איש מקצוע מיומן ומנוסה אשר ילווה אתכם לאורך כל תהליך הגשת הבקשה לקביעת דרגת סיעוד על ידי המוסד לביטוח לאומי מתחילתו ועד סופו, ייעץ, ילווה ויוודא שהבדיקה של נציגי המוסד לביטוח לאומי מתקיימת באופן תקין. תוכלו להתמקד בעצמכם ובמשפחתכם בזמן שהמשרד יפעל ללא לאות עד למימוש הזכויות הרפואיות שלכם. משרד עורכי דין פייפר כהן הינו בעל ניסיון רב בטיפול וליווי מקרים סיעודיים בבקשת קביעת דרגת סיעוד מן המוסד לביטוח לאומי ויסייע גם לכם להגיע לתוצאות הטובות ביותר האפשריות, צרו קשר כעת.
על מנת להעריך את דרגת הסיעוד של החולה הסיעודי, יגיעו לביתו או למוסד שבו הוא שוהה בודקים מקצועיים מטעם המוסד לביטוח לאומי שתפקידם לבחון את רמת התלותיות של האדם בסביבתו, את שש פעולות ה – ADL הכוללות את הפעולות הבסיסיות ביותר בתפקוד היומיומי כגון התרחצות, אכילה והתלבשות, ולפי מצבו תקבע לו דרגת סיעוד מ 1 עד 6. דרגות אלו קובעות את גובה קצבת הסיעוד שיקבל והטבות נלוות נוספות על פי זכאותו.
בודקים מקצועיים, נציגי המוסד לביטוח לאומי, הם אלו שמגיעים לבחון את מצבו הסיעודי של האדם, ועל פי מסקנותיהם נקבעת דרגת הסיעוד. הם בוחנים את יכולתו של האדם לבצע בעצמו ללא עזרה את שש פעולות היומיום ADL ומעריכים את מידת תלותיותו בסביבה.
בעת הגשת תביעה לקביעת דרגת סיעוד חשוב מאד להתייעץ עם עורך דין בקיא ומיומן אשר יש לו הצלחות מוכחות בתחום. עורך הדין יבחן את סיכויי הצלחת התביעה, וילווה אתכם לאורך כל הדרך באמצעות הכנתכם למפגש עם נציגי המוסד לביטוח לאומי, ויוודא שאכן היא מתבצעת בצורה תקינה. במידה ויהיה צורך לערער על החלטת המוסד לביטוח לאומי, ניתן יהיה לעשות זאת באמצעות הגשת ערר.
עורך הדין יכול להעריך את סיכויי הצלחת התביעה על מנת שלא תכנסו למאבק מתיש שלא לצורך, אפילו אם אתם או יקיריכם נמצאים במצב קשה אך עדיין לא סיעודי. לאחר מכן, עורך הדין ילווה וייעץ לכם לאורך כל התהליך, יכין אתכם לקראת המפגש עם נציגי המוסד לביטוח לאומי שמגיעים לבדוק את יכולותיו ותלותיותו של החולה הסיעודי, ויגיש ערר אם יהיה צורך בכך עד למיצוי הזכויות.