לוגו משרד עו"ד פייפר כהן
לייעוץ עם עו"ד:

מבחן ADL – מהו המבחן ומהי מטרתו?

המטרה של מבחן ADL היא לבצע בדיקת תפקוד ולסייע בקביעת זכאות של מבוטחי הביטוח הלאומי לקבלת גמלת סיעוד. המבחן כולל הערכת יכולת התפקוד, אך קיימים מקרים שבהם ניתן להסתמך על מסמכי התביעה בלבד ולקבוע את הזכאות ללא צורך בבדיקת תפקוד ומבחן ADL. אז מה צריך לדעת על המבחן הזה ואיך מתכוננים אליו? הנה כל הפרטים

 

מאפיינים של מבחן ADL אצל המוסד לביטוח לאומי

מבחן ADL, או מבחן Activities of Daily Living, הוא מרכיב מכריע בתהליך ההערכה לקביעת הזכאות לגמלת סיעוד בישראל. מבחן זה נועד להעריך את מידת התלות שיש לאדם באחרים או את רמת ההשגחה הנדרשת לו, לפיהן נקבעת זכאותו לגמלת סיעוד מהמוסד לביטוח לאומי.

 

מטרה ותפקוד של מבחן ADL

המטרה העיקרית של מבחן ADL היא להעריך את יכולתו של אדם לבצע פעולות יומיומיות. פעילויות אלו כוללות ניידות, הלבשה, רחצה, אכילה וטיפול בהפרשות. המבחן מקצה ציונים על סמך יכולתו של הפרט לבצע את הפעילויות הללו, החל מביצוע מלא, שצובר אפס נקודות, לביצוע חלקי, המקבל ציון חצי נקודה, ועד חוסר יכולת מוחלט הצובר נקודה אחת. המבחן גם מעריך את הצורך בפיקוח על הפרט, תוך התחשבות בהבנתו, התמצאות במרחב, יכולתו לזהות קרובי משפחה ולזכור אירועים מהעבר הקרוב והרחוק.

 

ביצוע מבחן ADL

כאשר לא ניתן לקבוע את רמת התפקוד על סמך מסמכים שהוגשו או באמצעות שיחת טלפון, מאבחן מטעם המוסד לביטוח לאומי יגיע לביתו של הפרט לביצוע בדיקת ADL. מעריך זה, שעשוי להיות אחות מקצועית או פיזיותרפיסטית, יתאם את הביקור, לרוב תוך שבועיים מיום קבלת טופס התביעה.

 

כך מתרחשת בפועל בדיקת התפקוד

במהלך הביקור, המאבחן יבחן תפקודו של האדם בשגרת יומו, לרבות יכולתו לקום, דפוסי שינה, שימוש בחדר האמבטיה, עצמאות בפעילות יומיומית, וכיצד הוא מתמודדים כאשר העוזר הקבוע שלו אינו זמין. המאבחן יכול גם לבקש מהאדם לבצע משימות מסוימות, כמו להתלבש או לאכול, כדי לצפות ישירות ביכולות התפקודיות שלו.

 

שיקולים מיוחדים במבחן ADL

עבור אנשים עם ירידה קוגניטיבית, בדיקת ADL מתבצעת בנוכחות בן משפחה או מישהו שמכיר אותם היטב. התאמות ספציפיות נעשות בתהליך הבדיקה עבור חולים עם מצבים כמו דמנציה או מחלת אלצהיימר. במקרים אלו המבחן מתמקד בהערכת התפקוד הקוגניטיבי והצורך בהשגחה ותמיכה.

 

הבדלים בין סוגים של מבחני ADL לפי גיל המבוטחים

לקשישים בני 90 ומעלה ישנה אפשרות לעבור הערכה תפקודית של רופא גריאטר לפני הגשת תביעתם, כחלופה לבדיקת ADL בבית.

 

נהלים וערעורים לאחר מבחן ADL

לאחר בדיקת ה-ADL שולח המעריך את התוצאות למוסד לביטוח לאומי, שם מתקבלת החלטה לגבי זכאות הפרט לגמלת סיעוד. ההחלטה עשויה לאשר זכאות זמנית או קבועה ולקבוע את שיעור הקצבה, שנע בין רמה 1 לרמה 6.

 

ערעור על מבחן ADL של המוסד לביטוח לאומי

אם האדם אינו מרוצה מהתוצאה של מבחן ה-ADL, בין אם מדובר בדחייה ובין אם מדובר באישור זכאות ברמה הנחשבת בעיניו לנמוכה מדי, יש לו זכות לערער. ניתן להגיש ערעור לוועדת ערר, או בתנאים מסוימים לבית הדין האזורי לעבודה. בנוסף, בסוגיות שאינן קשורות למבחן התלות, כגון מבחן ההכנסה, אנשים יכולים להגיש ערעור לבית הדין האזורי לעבודה או לפנות לוועדת התביעות.

 

בדיקה חוזרת במקרים של התדרדרות

אם חלה הרעה במצב התפקודי של מי שכבר מקבל גמלת סיעוד ברמה נמוכה מ-6, הוא יכול להגיש בקשה להגדלת זכאותו. זה מבטיח שאנשים ימשיכו לקבל טיפול ותמיכה בהתאם לצרכיהם הנוכחיים.

 

בדיקת תפקוד ככלי חיוני של ביטוח לאומי

מבחן ADL הוא כלי חיוני בתהליך ההערכה בתביעה לתגמולי סיעוד בישראל. הוא מספק דרך מובנית להעריך את הצורך של פרטים בסיוע והשגחה, ומבטיח שהם מקבלים את רמת הטיפול והתמיכה המתאימה מהמוסד לביטוח לאומי. הבנת תהליך מבחן ה-ADL, מהכנה ועד ערעורים, חיונית עבור אנשים ומשפחות המנווטים במערכת המורכבת של הטבות סיעודיות.

 

המלצות להיערכות למבחן ADL של ביטוח לאומי

כאמור, בעת הגשת בקשה לסיוע סיעודי מביטוח לאומי, התובעים עוברים הערכה תפקודית יסודית על ידי מעריך מוסמך, כדי לבחון את יכולתם לתפקד עצמאית בתחומים שונים. היערכות נכונה להערכה זו היא המפתח לשקף רמות נכות מדויקות, הקובעות את הזכאות והסכומים לקצבה.

 

שילוב מבחן ADL עם רשומות רפואיות קיימות

המבחן הפונקציונלי כולל התבוננות אישית בזמן שבו התובעים מפגינים את יכולותיהם העצמאיות לאכול, להתלבש, להתרחץ, לקחת תרופות, לעבור ממצב ישיבה לקימה ועוד. במסגרת ההערכה הכרחי לספק רשומות רפואיות מלאות עבור המעריך המבקר כדי לאשש את המגבלות המתוארות. סיכומי אשפוז, תוצאות בדיקות, דוחות מומחים ותוכניות טיפולים המפרטות אבחנות ונחיצות של הסיוע, יכולים בהחלט לסייע.

 

החשיבות של תשובות אמינות במבחן ADL

האחות או הצוות הרפואי שמבצעים את המבחן צריכים לברר מהן רמות הפונקציונליות בכל תחומי החיים היומיומיים, ולכן על הנבדקים להעביר מה הם יכולים ומה הם לא יכולים לעשות באופן עצמאי.

אלו שיציגו ביטוי מוגזם של הזדקקות והפגנת עצמאות נמוכה מהקיים במציאות מסתכנים בהצגה כוזבת של הסטטוס שלהם, מה שעלול לפגוע בסיכוי לקבל את גמלת הסיעוד.

 

כל הסיבות להיערך למבחן ADL יחד עם אנשי מקצוע

על ידי קיום מבחן ADL, הביטוח הלאומי מבקש לקבל ראיות אמיתיות לפיהן תבוצע התאמת שירותים לצרכים של  מי שאינם מסוגלים לבצע באופן עצמאי פעולות יומיומיות בסיסיות.

עם זאת, גם המבוטחים עצמם צריכים לנקוט בפעולות הכנה – בעיקר להתייעץ עם עורך דין שמכיר את התחום ויכול לספר להם על המשמעות של הבדיקה והשפעת התוצאות על הסיכוי לקבל גמלת סיעוד או הטבות אחרות.

 

שאלות ותשובות

מה מטרת מבחן ה-ADL?

מטרת מבחן ה-ADL היא להעריך את יכולתו של אדם לבצע פעולות יומיומיות בסיסיות כמו לבוש, רחצה, אכילה וניידות. זה קובע את רמת התלות שיש לאדם בסיוע של מטפל. תוצאות הבדיקה משמשות להערכת הזכאות לגמלת סיעוד של ביטוח לאומי ולקביעת שיעור הקצבה המתאים.

 

כיצד מתבצעת בדיקת ADL?

אם לא ניתן לקבוע זכאות לפי רישומים שהוגשו, אחות או מטפל יבקרו בביתו של הפונה כדי לערוך את הבדיקה. הם יצפו בתפקוד היומיומי ויבקשו מהאדם להדגים ביצוע משימות. הערכות קוגניטיביות מתמקדות באוריינטציה, הבנה וזיכרון. בני משפחה צריכים להיות נוכחים אם מדובר בנבדק דמנטי.

 

אילו אפשרויות קיימות אם מישהו מערער על תוצאות בדיקת ה-ADL שלו?

אם המועמדים אינם מרוצים מהחלטת הזכאות, מרמת ההטבות או מהחלטת דחייה של הזכאות כתוצאה ממבחן ADL, המועמדים יכולים להגיש ערעורים לוועדות מייעצות או לבתי הדין האזוריים לעבודה. ניתן לספק ראיות נוספות לצורך העניין. אלה המקבלים הטבות יכולים גם להגיש בקשה להערכה מחדש אם המוגבלות מחמירה, מה שעשוי להגדיל את התמיכה.

 

מי יכול לבחור בהערכת ADL חלופית?

בני 90 ומעלה יכולים לבחור לעבור הערכה אצל מומחה גריאטרי במקום ביקור בית. הרופא מבצע הערכות תפקודיות ומגיש דוחות לקביעת צרכי הסיוע. דרך זו מזמנת גישת ADL חלופית לתובעים מבוגרים. כמו תמיד, מומלץ להתייעץ עם עורך דין ואנשי מקצוע לפני שמחליטים לבצע הערכה חלופית ל-ADL.

עורך דין אייל פייפר
עורך דין אייל פייפר

בעל תואר ראשון במשפטים (LLB) משנת 2005, עורך דין מוסמך משנת 2007 וחבר בלשכת עורכי הדין. החל משנת 2000 עסק בענייני ביטוח שונים כגון: חבויות, פנסיה, חיים ורכוש, סוכן ביטוח מורשה משנת 2003. לאורך השנים צבר עו”ד פייפר בקיאות רבה ומומחיות עמוקה בהיבטים החוקיים והמשפטיים של סוגיות רפואיות. הודות לידע זה ולחשיבה יצירתית ופורצת דרך בפרשנות לחוק, מצליח עו”ד פייפר פעם אחר פעם לשכנע את בתי המשפט בצדקותו, וליצור תקדימים משפטיים שמשנים בקביעות את פני עולם הביטוח.

עו"ד פייפר כהן בפייסבוק | עו"ד פייפר כהן ביוטיוב | מייל אישי: [email protected]

הצלחות המשרד

אישור זכאות של 70% נכות זמנית לעובד שהחליק בעבודתו
אישור זכאות לקצבת נכות עקב לופוס מול ביטוח לאומי
אישור זכאות ל57% נכות, 65% אי כושר וקצבה לשנה
אישור זכאות קצבת נכות עקב תאונה בדרך חזור מהעבודה
אישור קצבת נכות עקב פריצת דיסק
תובע נמצא זכאי ל70% נכות, 100% אי כושר וקצבה לשנה
צרו איתנו קשר בדרך שהכי נוחה לכם

051-519-3904

הסדנה 6, כפר סבא

השאירו לנו הודעה

מן העיתונות

תביעה חריגה ביחידת העילית בצה"ל: "מפקדת ב־8200 התעללה וגרמה לי לנכות נפשית"

כלכליסט | 22/10/17

התלוננו על הטרדה מינית והורחקו | המהדורה המרכזית בחדשות 12

N12 | 14/12/17

עורך דין לתביעות סיעוד - המדריך לכל מה שצריך לדעת בנושא

גלובס | 31/05/2020
לוגו 13 רשת

פרקליטים עד הבית: עונה 2 פרק 34
| חדשות 13 רשת

חדשות 13 | 31/1/2018

זקוקים לייעוץ? זמינים עבורכם גם בוואטסאפ!