כל אזרח במדינת ישראל צריך להכיר מקרוב את גמלת הסיעוד שמוענקת על ידי המוסד לביטוח לאומי. שכן, זו יכולה להקל עליו במידה והוא יהפוך לסיעודי. מאמר זה יציג בהרחבה את ההגדרה של מצב שכזה וירכז את האינפורמציה החיונית שנוגעת להליך יצירת הקשר עם ביטוח לאומי גמלת סיעוד, כדי להעלות את המודעות בתחום ולהקל על מי שצפויים לעבור את ההליך בקרוב.
מצב סיעודי – ההגדרה
חשוב להכיר תחילה בהגדרה של מצב סיעודי, כדי שניתן יהיה להבין את המידע שיוצג בהמשך בנוגע להגשת תביעה לגמלת סיעוד בביטוח לאומי. נציין כי זהו מצב מורכב שמצריך טיפול סיעודי ושיקומי שמתאים לצרכיו של החולה. מדובר בטיפול מתמשך שעלול לארוך שנים רבות. העלות של טיפול מסוג זה יכולה להרקיע לשחקים. לכן, נהוג להגיש תביעה לקבלת גמלת סיעוד שתעניק לחולה קצבה שתכסה את ההוצאות השונות.
מהם התנאים לקבלת גמלת הסיעוד?
לא כל אדם זכאי לקבלת גמלת הסיעוד מהמוסד לביטוח לאומי. הגמלה מיועדת לאזרחים שעונים על הקריטריונים הבאים:
- נשי וגברים שהגיעו לגיל פרישה
- מי שמתגוררים בדיור מוגן או בביתם
- הוגדרו כחולים סיעודיים על ידי גורם רפואי מוסמך
גובה הקצבה מחולק לשש רמות זכאות. החולה יכול לקבל תשובה אודות רמת הזכאות שלו, רק לאחר שזה יבצע את מבחן התלות. במהלכו, נבדקת היכולת שלו לבצע פעולות יום יומיות שונות.
כך נקבע גובה הגמלה
כאמור, המוסד לביטוח לאומי קובע שישנן 6 רמות זכאות שונות. הגמלה הבסיסית ביותר תוענק למי שצברו 2.5 – 3 נקודות תלות במבחן התלות. זו מספקת קצבה כספית על סך 1,475 ₪ או קבלת טיפול אישי שאורך כ- 5.5 שעות שבועיות. ככל שמספר נקודות התלות עולה בגמלת הסיעוד, כך עולה גם מספר שעות הטיפול שיוענקו לחולה.
ניתן לראות זאת למשל בגמלת הסיעוד ברמה 6 (הרמה הגבוהה ביותר) שמוענקת למי שצברו בין 9.5 ל- 10.5 נקודות תלות. במצב שכזה, התובע זכאי לקבל 30 שעות טיפול שבועיות.
הסיוע שמוצע כחלק מגמלת הסיעוד
הסיוע שניתן למבוטח כחלק מגמלת הסיעוד תואם לרמת הגמלה שנקבעה לו על ידי המוסד לביטוח לאומי. נציג כעת את סל השירותים הבסיסי שצפוי להינתן למי שהגישו תביעת ביטוח לאומי גמלת סיעוד וקיבלו הודעה על זכאותם:
- קבלת מימון על 18 שעות טיפול שבועיות שיתקיימו בביתו של החולה
- עד 6 ימי ביקור במרכז יום לקשיש
- אספקת מוצרי ספיגה
- התקנה של לחצן מצוקה אישי שישמש את החולה בעת הצורך
- שירותי כביסה
חשיבות ההסתייעות בעורך דין טרם הגשת התביעה
הגשת תביעה למוסד ביטוח לאומי גמלת סיעוד אינה עניין של מה בכך. שכן, זו מצריכה היכרות עם הנושא והתמודדות עם עניינים בירוקרטיים סבוכים. מי שמצאו את עצמם במצב שכזה, צריכים לפנות לעורך דין מוסמך שימלא עבורם את טופס התביעה, יסייע בקבלת חוות דעת מצד רופא מוסמך וירכז את כל אישורי ההכנסות. ביצוע פעולה זו תאפשר למגיש הבקשה ליהנות משקט נפשי ולהיות בטוח בכך שהוא יקבל את המגיע לו בהתאם לקבוע בחוק.
לסיום
עד כאן המידע החיוני שצריך להכיר אודות הגשת תביעה בביטוח לאומי לקבלת גמלת סיעוד. כעת ברור לכם שמדובר בקצבה שיכולה להקל על החולה וקרובי משפחתו מבחינה כלכלית. בנוסף לכך, אתם יודעים שההליך המורכב אינו צריך להטריד אתכם. שכן, תוכלו להסתייע בגורם מוסמך שילווה אתכם מתחילתו ועד סופו. בשלב זה, נותר לכם רק לפנות לעורך דין מומחה שיעלה את סיכוייכם לקבלת הקצבה החיונית ולמצות את זכויותיכם.