תאונת עבודה ונכות נפשית
כולנו מכירים את התוצאות העגומות של תאונת עבודה אשר מתבטאות בפגיעות פיזיות כגון שברים, פציעות שונות ונכויות. אולם ההיבט של נכות נפשית עקב תאונת עבודה משום מה אינו עולה לסדר היום. חשוב מאד להתייחס אל כל מקרה של נכות נפשית אשר נגרמה כתוצאה מתאונת עבודה כחלק בלתי נפרד מן הפגיעה שספג העובד הנפגע, ולדרוש את הזכויות המגיעות לו עקב כך. זה נכון שמאתגר הרבה יותר לעסוק בתחום הנפש, הרבה יותר קשה לאמוד את היקף הנזק שנגרם למטופל אשר אינו יכול לישון בלילה או מתמלא בחרדות מאשר למשל להתבונן בתצלום רנטגן של רגלו השבורה, אבל למרות האתגר והקושי להוכיח את הפגיעה אין זו סיבה להמנע מכך ולהפקיר את העובד הנפגע לסבול מדיכאון, פוסט טראומה או מחרדות ולא לתבוע בתאונת עבודה פגיעה נפשית את הזכויות שמגיעות לו. על המוסד לביטוח לאומי להכיר בפגיעות מסוג זה בדיוק כפי שהוא מכיר בנכות פיזית, מאחר וכאבי הנפש מכאיבים לא פחות מפגיעה פיזית, ולעיתים הם גורמים לאדם סבל ומכאוב אף יותר מן הפגיעות הפיזיות שאירעו לו.
המקרה של יונה
המקרה של יונה עשוי להמחיש יותר מכל את ההיבטים הקשים של פגיעה נפשית כמו פוסט טראומה בעקבות תאונת העבודה. יונה, בן 56, היה יועץ חינוכי חרוץ אשר הקדיש את חייו למקום עבודתו, הוא עבד עם נוער בסיכון והציל עשרות אם לא מאות נערים ונערות מחיי עבריינות ועוני והעלה אותם על המסלול לחיים של הצלחה. אולם באחד הימים, אחד הנערים האלימים שהתחנך במוסד לא היה מרוצה מכך שיונה החרים לו את מכשיר הטלפון כעונש משמעתי, תפס אותו בפינה נסתרת של המוסד והפליא בו את מכותיו בכל חלקי גופו. למרבה המזל, קבוצת נערים שחלפה במקום הצליחה לרתק את הנער האלים לרצפה לפני שהספיק לגרום לנזק חמור אף יותר, אך יונה ספג פגיעות פנימיות שגרמו לדימום פנימי מסכן חיים, וסבל משברים בשיניו ובאפו ומחתכים בפניו ובידיו. לאחר מספר שבועות של אישפוז החלימו פצעיו של יונה והוא סוף סוף היה כשיר מספיק כדי לחזור למקום עבודתו האהוב, אך למרבה הצער, ברגע שבו נכנס בשעריו של המוסד החינוכי לקה יונה בהתמוטטות עצבים קשה. הזכרונות שהציפו אותו מילאו אותו בחרדה קשה, בתחושה של חוסר אונים וחולשה, ובספקות קשים האם הוא עדיין כשיר לבצע את עבודתו. יונה התמלא בתחושת כישלון קשה, הוא הגיש בקשה לפנסיה מוקדמת ובזמן שחיכה לאישורה הסתגר בביתו ולא שב למקום עבודתו. משפחתו של יונה לחצה עליו לעשות יותר, והוא החליט לפנות אלינו כדי לברר מה עוד הוא יכול לעשות כדי להמשיך ולפרנס את משפחתו. ליונה היו ילדים צעירים מנישואין שניים, והפנסיה הצפויה לא הספיקה כדי לתמוך כלכלית במשפחתו החדשה.
יונה מקבל את הפיצוי שמגיע לו
לאחר שהקשבנו ליונה ולסיפורו העצוב, הבנו שהדרך הטובה ביותר לסייע לו היא להגיש תביעת נכות נפשית עקב תאונת עבודה למוסד לביטוח לאומי. שלחנו את יונה לקבל חוות דעת מפסיכיאטר בעל שם אשר סיכם בממצאיו כי יונה סובל מפוסט טראומה קשה, מדיכאון ומחרדות, ועל סמך ממצאים אלו הגשנו בקשה לקציבת אחוזי נכות מן המוסד לביטוח לאומי. כצפוי, לא היה קל לעמוד בפני ועדה רפואית אשר התעקשה כי מצבו של יונה אינו כה גרוע כפי שהוא מנסה לצייר זאת, אך אנו ייצגנו את יונה בנחישות רבה, ודאגנו שכל זכויותיו ימוצו. בסופו של יום, אחוזי הנכות שקבע ביטוח לאומי איפשרו ליונה גם לקבל את העזרה הנפשית שהוא היה זקוק לה, וגם לאפשר למשפחתו להתקיים בכבוד.
תאונת דרכים ונכות נפשית
נכות נפשית יכולה לנבוע גם מתאונת דרכים, אפילו קלה, אשר גורמת לפוסט טראומה ולחרדה, ואנשים אשר חווים תאונות דרכים קשה בה היו גם נפגעים והרוגים לא פעם מדווחים על דיכאון, חרדות קשות, אבל עמוק על האובדן שחוו, ולפעמים גם אשמה. מסיבה זו, כאשר פונים אל חברת הביטוח או אל המוסד לביטוח לאומי כדי לקבל פיצויים בגין תאונת הדרכים, חשוב לציין גם את המצב הנפשי של הנפגע כחלק בלתי נפרד מן הפציעה בתאונה. פגיעה נפשית על רקע תאונות דרכים לא תמיד מתקבלת בקלות על ידי הועדות הרפואיות השונות, אך המאמצים והעיקשות הנחרצת עשויה לשאת פירות. זיכרו שעל מנת להחלים מפצעי הנפש תזדקקו לעזרה רבה הכוללת טיפול פסיכותראפי, השתתפות בקבוצות תמיכה או בסדנאות תרפיה מסוגים שונים, ולשם כך אתם זקוקים לאמצעים כספיים מספקים. לכן אל תוותרו ועל תמנעו מלהגיש תביעת נכות נפשית בשל הבושה או בשל המבוכה, אתם זכאים לכך ואין סיבה שתוותרו על הזכויות שלכם כנפגעים.
מה עושים במקרה של פגיעה נפשית לאחר תאונת עבודה או תאונת דרכים?
בכל מקרה של פגיעה נפשית עקב תאונת עבודה או תאונת דרכים חשוב לפנות אל עורך דין בקיא ומיומן עם הצלחות מוכחות בתחום אשר יכול לתת לכם ייעוץ, ליווי וייצוג מול חברות הביטוח והמוסד לביטוח לאומי. בדרך זו תוכלו גם אתם למצות את הזכויות שלכם במלואן, ולעלות על המסלול להחלמה ושיקום.