מפרק הכתף הינו אחד המפרקים הגדולים והחשובים בגוף. באחריותו לאפשר לאדם תנועה רחבה וגמישה ביותר של הזרוע, להרימה למעלה, למותחה לצדדים ולהושיטה לפנים או למטה. קושי בתנועת הכתף משפיע על תנועת היד כולה, גורם לאי נוחות, לכאב, ולהגבלה חמורה בפעולות יומיומיות פשוטות ובביצוע מטלות עבודה. כאשר מדובר על פציעה בעבודה בכתף, כלומר, בתאונת עבודה, יש שתי אפשרויות נפוצות:
- תאונה קלאסית – נפילה, חבטה, תאונת דרכים, הרמת משא כבד מדי, נפילת חפץ כבד על העובד, תפיסת הזרוע עד כדי עיוותה וקיפולה על ידי מכונה, או חלילה, אדם אחר באירוע אלימות וכן הלאה, עלולים לגרום לכתף נזק בלתי הפיך לגידים ולשרירים המקיפים אותה, לגרום לפריקתה ואף לשבר מורכב.
- מיקרוטראומה – מיקרוטראומה הינה פגיעה המתרחשת בשל תנועות חוזרות ונישנות הנדרשות לפי אופי העבודה, במשך זמן רב. לדוגמא, פועל שעבודתו היא לחפור בורות והוא מניע את זרועותיו בתנועות חפירה לאורך כל שעות העבודה במשך זמן רב, עלול ללקות בתסמינים של שחיקת סחוס בכתף, דלקות גידים, קרעים, נקעים, ואפילו פריקה בשל מאמץ היתר שהוא מבצע.
סוגים אלו של פציעות עשויות לזכות את הנפגע באחוזי נכות זמנית או קבועה, בהתאם לסוג וטיב הפציעה והסיכויים להתאושש ולהחלים ממנה. במצבים מעין אלו, ייתכן שהנפגע גם הגיע למצב של אבדן כושר העבודה בשל הכאבים הרבים שהוא חש, המגבלה על התנועה, והסכנה שהכתף תיפרק שנית. ( כתף שנפרקה פעם אחת, הגידים שלה התארכו מהרגיל והתגמשו, ולכן תמיד יש חשש שתיפרק שנית מתנועה לא נכונה או מכה ).
כיצד נקבעים אחוזי הנכות במוסד לביטוח לאומי עקב פציעה בכתף?
במידה ועברתם תאונת עבודה ובה נפגעתם בכתף עד כדי אובדן כושר עבודה, עליכם לעלות לועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי על מנת שזה יקבע את אחוזי הנכות שלכם. כדי לקבוע אותם, הועדה הרפואית תבקש לדון בקריטריונים הבאים:
- מה היקף הפגיעה בכתף? רופאי הועדה יבקשו לראות מהי ההגבלה בתנועה, אילו תנועות אינו יכול הנפגע לבצע, והאם יש חשש לפריקת הכתף במהלך התנועה. ייתכן שהרופאים לא יסתפקו במסמכים שהוגשו לפניהם אלא גם ידרשו לערוך לנפגע בדיקה בוחנת. במקרה זה זכותו של האדם לבקש מעורך דינו לייצג אותו, ולהיות נוכח בבדיקה, על מנת לוודא שזכויותיו נשמרות.
- מהי השפעת הפגיעה על האדם? שחיין אשר נפגע בכתף ונבצר ממנו לשחות, איבד את מלוא כושר העבודה שלו ואינו יכול עוד להתחרות ואף לא להתאמן, במקרה זה ההשפעה על חייו תהיה עצומה עקב הפגיעה. לעומתו, אדם אשר נושא הרצאות בפני סטודנטים אמנם יסבול ממידה הגונה של כאב ויהיה מוגבל בזרועו בתנועה, אך לא יהיה נבצר ממנו להתייצב לעבודתו בשל הפגיעה. זו הסיבה שחשוב מאד להדגיש עד כמה משפיעה הפגיעה על חייו של האדם, על יכולתו להתפרנס, ועל תפקודו היומיומי. ככל שהפגיעה עמוקה וקשה יותר, כך גם הפיצויים על הנזק שנגרם לו יהיו גדולים יותר.
- לאילו טיפולים זקוק הנפגע? קריטריון חשוב נוסף הוא לאיזה טיפולים נזקק האדם? האם הוא זקוק לניתוח, שיקום, פיזיותרפיה, קיבוע, עזרים רפואיים, טיפולים מתמשכים, תרופות, ועוד. אחוזי הנכות ייקבעו במידה רבה על פי הצורך של האדם בטיפולים בהווה ובעתיד בפציעתו.
- נזקים נלווים – מעבר לפגיעה עצמה בכתף עשוי הנפגע לחוש סימפטומים נוספים אשר קשורים לפציעה באופן עקיף, כמו לדוגמא חרדה, פוסט טראומה, דיכאון, ירידה בערך העצמי, קושי לחזור לעבודה או לנהל מערכות יחסים וקשרים חברתיים וכדומה. גם לכך יש לתת משקל.
מסיבה זו, חשוב מאד להתייעץ עם עורך דין הבקיא בתחום, על מנת לדאוג כי אחוזי הנכות שאתם מקבלים אכן משקפים את הנזק שנגרם לכם והסבל הרב שאותו אתם סובלים.
מה קורה כשהפציעה הינה זמנית?
במקרים רבים הפציעה בכתף צפויה להשתפר ולהחלים, וזאת לאחר ניתוח, פיזיותרפיה, תרופות לשיכוך דלקתיות או כל פרוצדורה רפואית ופארא – רפואית אחרת שיכולה להועיל. גם במקרים אלו ניתן לקבל אחוזי נכות זמניים, ואחת לשנה או אחת לשנתיים להתייצב לועדה אשר תבחן את מידת ההתקדמות שלכם. במידה והכתף החלימה, תאבדו את אחוזי הנכות אך תזכו בבריאות.
במידה וגם אתם נפגעתם בכתף בזמן העבודה, אל תהססו. פנו עוד היום למשרד עורכי הדין פייפר כהן על מנת שגם אתם תוכלו להחלים ולהשתקם במהרה ללא דאגות כלכליות, ולקבל ייעוץ, הדרכה, ייצוג וליווי מול ועדות רפואיות של חברות הביטוח השונות והמוסד לביטוח לאומי.