נפגעתם בתאונת עבודה? מגיע לכם פיצוי ללא כל ספק, אך כיצד מחושבים הפיצויים ומה מגיע לכם? במאמר זה נדון כיצד מחושבים הפיצויים המגיעים לכם מן המוסד לביטוח לאומי וחברות הביטוח השונות ומדוע חשוב כל כך להתייעץ עם עורך דין טרם הגשת התביעה.
מדוע הדבר החשוב ביותר לעשות לאחר תאונת עבודה הוא להתייעץ עם עורך דין?
כל נפגע בתאונת עבודה זכאי לקבל פיצויים על פציעתו, זוהי עובדה. אבל השאלה האם יצליח למצות את הזכויות שלו ולקבל פיצויים ההולמים את כלל היקף הנזקים שנגרמו לו, פיזיים ונפשיים, ולתמוך בעצמו ובמשפחתו כלכלית בזמן שהוא מחלים, תלויה רבות בשאלה האם עומד לצידו איש מקצוע מיומן ומנוסה כעורך דין תאונות עבודה אשר נמצא שם בשבילו ללוות, לייעץ ולייצג אותו בועדות הרפואיות השונות ולעמוד על כך שכל זכויותיו יתממשו. עורך דין תאונות עבודה בקיא בתחום אשר יש לו הצלחות מוכחות, ואשר כבר טיפל בעבר במקרה דומה לשלכם, יעמוד לצידכם לאורך כל תהליך הגשת תביעת נכות מעבודה, כבר מן השלבים הראשוניים ביותר וכלה בהגשת עירעורים על החלטות שלדעתכם אינן ממצות את הזכויות שלכם. עורך הדין יבצע הערכת מצב ויעריך את הפיצויים המגיעים לכם עקב הפציעות השונות, ויבחר באסטרטגיה הטובה והמועילה ביותר במקרה שלכם למקסום הפיצויים שהינכם זכאים לכם. התמיכה המקצועית והייעוץ, המענה על כל שאלה או בקשה והתחושה שיש לצידכם מישהו שמסייע לכם בכל שלב ושלב, בהחלט יעזרו לכם לעבור את התהליכים מול חברות הביטוח והמוסד לביטוח לאומי בצורה הרבה יותר טובה מאשר אילו נאלצתם לעשות זאת לבדכם, ולהעניק לכם שקט נפשי בזמן שאתם מתמקדים בהחלמה מן הפציעה.
פיצויים המגיעים לנפגע לאחר תאונת עבודה
חשוב לציין כי הפציעה שלכם תוכר הפגיעה כתאונת עבודה באחד משלושת המקרים הבאים: תאונת עבודה קלאסית שהתרחשה ביום העבודה כמו לדוגמא תאונת דרכים בדרך אל העבודה או בדרך חזרה הביתה, נפילה, החלקה, פגיעה ממכונה ועוד, תאונת עבודה מיקרוטראומה אשר נגרמת מפעולה חזרתית לאורך זמן, כמו למשל פגיעה ביד לאחר תקופה ממושכת של פעולה חוזרת ונשנית הקשורה לעבודה כמו אצל קופאית בסופר, לדוגמא, או מחלת מקצוע הנגרמת מחשיפה לחומר מזיק בעת העבודה, כמו למשל חשיפה לאדי מתכת רעילים במפעל למתכות. בנוסף לכל אלו, חשוב לבדוק מהי מעורבותו של המעסיק בתאונה, והאם נקט בכל האמצעים הנדרשים כדי למנוע אותה. לדוגמא, אם עובד נפגע כתוצאה ממפגע במקום העבודה, יש לברר האם התבצעה רשלנות מעסיק שהובילה למפגע.
להלן תהליך קבלת הפיצוי לאחר תאונת עבודה:
- דמי פגיעה – עובד אשר נפגע זכאי לעד 90 יום של דמי פגיעה אשר הינם 75% משכרו, ועד ל – 1141 ש"ח ליום. דמי פגיעה אלו אמורים לסייע לעובד כ'עזרה ראשונה' מיד לאחר התאונה, ועד שיתברר היקף הנזק שנגרם לו לאחר תהליך החלמה. בתום תקופת דמי הפגיעה, במידה והנפגע עדיין לא התאושש מפגיעותיו או שנותר עם נזק קבוע, ניתן להגיש בקשה לקביעת אחוזי נכות זמניים. לדוגמא, עובד אשר פרק את הכתף עקב תאונת עבודה יוכל להתאושש בביתו עד להחלמה באמצעות דמי הפגיעה.
- אחוזי נכות זמניים – באמצעות עלייה לועדה רפואית אשר תבחן את היקף הפגיעות שנגרמו לנפגע מתאונת עבודה, לאחר שחלפו 90 הימים מיום התאונה, ניתן יהיה לקצוב אחוזי נכות זמניים. בועדה ניתן יהיה לתאר את כלל הפציעות שנגרמו והנזקים שהן הסבו לנפגע, לרבות פגיעות נפשיות. לדוגמא, אם העובד נפגע בגב, הוא יוכל לפרט את כל ההגבלות הפיזיות שמהן הוא סובל כולל הטראומה שנגרמה לו עקב התאונה.
- עדכון אחוזי הנכות לאחר תקופה – מאחר ואחוזי הנכות הינם זמניים, תזומנו לאחר תקופה מסויימת לועדה רפואית נוספת כדי לברר מה השתנה מאז. במידה ויש החמרת מצב על רקע תאונת עבודה., תוכלו לעדכן את אחוזי הנכות ולקבל מענה מקיף יותר למצבכם הבריאותי, ואם מצבכם השתפר, ייתכן ויצומצמו אחוזי הנכות מאחר ואינכם נזקקים להם עוד.
הגשת תביעה אל חברת הביטוח
הגשת תביעת נכות מעבודה מול קרן הפנסיה שלכם או אובדן כושר עבודה אל מול ביטוח המנהלים שלכם יכולים לסייע לכם למצות את הזכויות שלכם. אולם שימו לב, לא יהיה כפל פיצויים, ובמידה ותהיו זכאים גם לקצבה מן המוסד לביטוח לאומי וגם לפיצויים מחברת הביטוח, תוכלו להגיע רק עד לתקרת הזכאות. לשם כך רצוי מאוד להתייעץ עם עורך דין הבקיא ומיומן בתחום על מנת להעריך תחילה מהי תקרת המקסימום של הפיצויים שתוכלו לדרוש ומהי הדרך הנכונה לעשות זאת.
הגשת תביעת רשלנות כנגד מעסיק רשלן
המעסיק לא סיפק לכם מקום עבודה בטוח ולכן נפצעתם במהלך העבודה בו? המעסיק לא סיפק לכם הכשרה מתאימה לפני שביצעתם עבודות על מכונה? המעסיק לא דאג ללבוש מגן הולם או לא הסביר לכם על הסיכונים הכרוכים בעבודה? ייתכן ומגיעים לכם פיצויים בגין רשלנותו. בעוד המוסד לביטוח לאומי מטפל בתביעות נכות מעבודה, בית המשפט יכול לקצוב פיצויים כספיים למי שנפגע כתוצאה מרשלנות מעסיק.
מה עושים במקרה של תאונת עבודה?
במידה ונפגעתם בתאונת עבודה חשוב לפנות לעורך דין מיומן ובקיא בתחום תאונות העבודה אשר יש לו הצלחות מוכחות בתחום, ואשר יעמוד לצידכם לאורך כל הדרך בליווי, ייעוץ וייצוג מקצועיים מול המוסד לביטוח לאומי ומול חברות הביטוח השונות.