לצערנו תאונות עבודה הן אירוע די שכיח, ואנשים רבים נפגעים בעקבות תאונות שקורות במקום העבודה. התאונות הללו עלולות לגרום לכך שהנפגע ייפגע גם מבחינה כלכלית משום שייאלץ להפסיק את עבודתו לפחות באופן חלקי, ועל כך ניתן לתבוע את המוסד לביטוח לאומי. אולם, מה עושים במקרה שהתביעה נדחית באופן חלקי או מלא? במאמר שלפניכם תמצאו את התשובות שיעשו סדר על הליך ערעור נכות עבודה.
חוק הביטוח הלאומי
חוק הביטוח הלאומי הוא החוק שמכסה את הפיצויים הכלכליים שניתן לקבל מהמדינה, לרבות פיצויי נכות בגין פציעות או מחלות הקשורות בעבודה. החוק מחייב מעסיקים לבטח את עובדיהם מפני תאונות עבודה ומעניק פיצוי על הוצאות רפואיות, אובדן הכנסה ועלויות נלוות אחרות.
החוק מחייב את הביטוח, כדי שבמצב של פגיעה אפשרית, יהיה מקור כלכלי ממנו יהיה ניתן להיפרע במקרה הצורך. משום שהעובד משלם בכל חייו את דמי הביטוח, הוא זכאי להנות מהם במקרה של פגיעה, על ידי הגשת תביעת פיצויים.
הגשת תביעה לפיצויים בגין פגיעה בעבודה
כדי להגיש תביעה לפיצויים בגין פגיעה בעבודה, ראשית יש להגיש תביעה לדמי פגיעה לנפגע עבודה לביטוח הלאומי בהקדם האפשרי. מומלץ שלא להתעכב בהגשת התביעה מעבר לשנה ממועד הפגיעה, משום שהדבר יכול להשפיע על הזכאות לפיצויים. זה רק השלב הראשוני בקבלת קצבת הנכות.
לאחר מכן, יש להגיש תביעה לקצבת נכות מעבודה. כדי לעשות זאת, ממלאים טופס 200 של המוסד לביטוח לאומי בצירוף מסמכים רפואיים רלוונטיים. לאחר הגשת התביעה תבחן הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי את התיעוד הרפואי של העובד לקביעת אחוזי נכות. הוועדה תקבע את מועד תחילת הקצבה ומשך הזמן בו היא תתקבל. אם עובד אינו מרוצה מהחלטת הוועדה הרפואית, הוא רשאי לערער על ההחלטה.
סיבות לדחיית תביעת נכות עבודה או פיצוי נמוך יותר
קיימות מספר סיבות לכך שהמוסד לביטוח לאומי עשוי לדחות תביעה או לפסוק סכום פיצוי נמוך מהצפוי. בין השאר, הסיבות יכולות לכלול ראיות רפואיות לא מספקות, מחלוקת בשאלה האם הפציעה או המחלה קשורות לעבודה, או מחלוקת לגבי חומרת הנכות.
כך למשל, המוסד לביטוח לאומי עשוי לדרוש דיווחים או הערכות רפואיות נוספות כדי לקבוע את היקף הנכות והשפעתה על כושר העבודה של העובד. במקרים מסוימים, המוסד לביטוח לאומי עשוי גם לערוך חקירה לאימות עובדות התביעה.
תהליך ערעור על נכות עבודה
אם התובע אינו מרוצה מהחלטת הביטוח הלאומי, יש לו זכות לערער על ההחלטה. הליך הערעור כרוך בהגשת ערר למוסד לביטוח הלאומי, שבעזרת וועדת העררים ייבחן בשנית את ההחלטה שהתקבלה. אם העובד עדיין לא מרוצה מההחלטה, הוא יכול לערער שוב לבית הדין האזורי לעבודה.
מיד נפרט אילו תביעות בסמכות הוועדה, אך נדגיש כבר כעת שהליך הערעור עשוי להיות ארוך ומורכב, ולכן מומלץ לעובדים להיעזר בעורך דין המתמחה בתביעות ביטוח לאומי.
סמכות הוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי
לפניכם טבלה שתסביר אילו תביעות נמצאות בסמכות הוועדה, ואילו תביעות צריכות להיות מוגשות לגורם אחר, בדרך כלל בית הדין לעבודה:
בסמכות הוועדה | לא בסמכות הוועדה |
|
|
שירותי שיקום מקצועי
בנוסף לפיצויים, עובדים אשר הופכים לנכים עקב פגיעה או מחלה הקשורים בעבודה עשויים להיות זכאים גם לשירותי שיקום מקצועי. שירותים אלה נועדו לסייע לאנשים עם מוגבלות לשמור על תעסוקתם או לחזור לעבודה. השירותים עשויים לכלול הכשרה, שירותי השמה והתאמות במקום העבודה.
שירותי שיקום מקצועי יכולים לסייע לעובדים להתגבר על אתגרי המוגבלות שלהם ובכך לחזור לשגרת חיים שתאפשר להם להתנהל בצורה רגילה יחסית למרות הנכות. שירותים אלו ניתנים על ידי הביטוח הלאומי או על ידי ארגונים פרטיים המאושרים על ידי המוסד לביטוח לאומי.
היעזרות בסיוע משפטי
הליך הערעור על פיצויי נכות יכול להיות מורכב ומסובך, במיוחד עבור אנשים שכבר מתמודדים עם ההשפעות הפיזיות והרגשיות של נכות הקשורה בעבודה. פנייה לסיוע משפטי מעורך דין בתביעות ביטוח לאומי יכולה לסייע לעובדים להבין את זכויותיהם, לאסוף את הראיות והתיעוד הנדרשים ולהתנהל בצורה יעילה יותר לכל אורך ההליך.
למשרד עורכי דין פייפר כהן ניסיון עשיר בהתמודדות עם תביעות הקשורות לביטוח לאומי בכלל ותביעות שקשורות לערעור נכות בעבודה בפרט. פנו אלינו כדי לקבל ייעוץ וסיוע משפטי מקצועיים שיבטיחו שתקבלו את כל הזכויות והפיצויים המגיעים לכם.
סיכום
לפציעות או מחלות הקשורות לעבודה יכולה להיות השפעות כלכליות מרחיקות לכת על העובדים. חוק הביטוח הלאומי מעניק פיצוי למי שמבוטח מפני תאונות כאלה, אך הליך התביעה עלול להיות מסובך ועלול להביא לדחייה או לסכום פיצוי נמוך יותר. במקרים כאלה, לעובדים יש זכות לערער על ההחלטה, כדי להבטיח שהם מקבלים תגמול שהולם את הנכות האמיתית שנגרמה להם.
בנוסף לתגמול, שירותי שיקום מקצועי יכולים לסייע לעובדים לחזור לעבודה ולהתגבר על האתגרים הנקרים בדרכם. מומלץ מאוד לפנות לסיוע משפטי לכל אורך התהליך ובפרט בעת הגשת ערעור נכות עבודה, כדי למצות את זכויותיכם למול המוסד לביטוח לאומי.