בכל יום אנשים צועדים ברחובות, על המדרכות ורואים ליקויים כאלו ואחרים. כאשר נגרם לאדם נזק בעקבות הליקויים הללו, באפשרותו לתבוע ולקבל פיצויים. תביעה ממקרי תאונות ברחוב דורשת הוכחת נזק וגם שורה של תנאים וסוגיות שצריך לענות עליהן לפני מתן הפיצוי. למי מגישים את התביעה? מה יהיו סכומי הפיצויים? כיצד לפעול במקרה של תאונה ברחוב? המידע המלא לפניכם:
תאונות ברחוב: הגדרה ומאפיינים
תאונות ברחוב הן שם כולל למגוון תאונות שמתרחשות מחוץ לבית, לרוב תאונות ברחובותיה של עיר או רשות מקומית, אך גם תאונות בבנייני מגורים, בחדרי המדרגות, קניונים או מוסדות ציבוריים עשויים להימצא תחת אותה ההגדרה.
מבחינה אישית, מדובר בסוג התאונות שעשוי לקרות לכולם, לעתים גם בעקבות טעות או ביש מזל. כאשר תאונות ברחוב מתרחשות עקב כשל, מחדל, פגם או אפילו תקלה מצד הגורם האחראי לאזור בו התאונה התרחשה, ניתן לקשר את הנזק שנגרם ממנה לגורם האחראי ולדרוש ממנו פיצויים בגין נזקי גוף או נפש.
תנאים בסיסיים לתביעת תאונות ברחוב
ראשית נציין כי על מנת לדרוש פיצויים, חייב להיגרם נזק בעקבות תאונה מסוימת שהתרחשה ברחוב. הנזק יכול להיות גופני או נפשי (טראומה, עוגמת נפש ועוד) וחייב להיות קשור באופן ישיר לתאונה.
שנית, על מנת לתבוע פיצויים יש לקשר את מקרה התאונה לכישלון או לרשלנות של האחראי על השטח שבו קרתה התאונה. בתאונות רחוב, לרוב האחראית תהיה הרשות המקומית אך גם גורמים נוספים יכולים להיות אחראים לגרימת הנזק: קבלן שיפוצים, תאגיד מים, בעלים או שוכר של הקרקע שבה התרחשה התאונה ועוד.
החוק המתייחס לתאונות ברחוב
החוק אומר כי על הרשות הציבורית "לדאוג לתיקונו, ניקויו, תאורתו וניקוזו של רחוב שאינו רכוש הפרט, וכן למנוע ולהסיר מכשולים והסגת-גבול בו". כלומר, על הרשות הציבורית לנקוט אמצעי בטיחות כפי שקובע החוק ולעשות כל מה שביכולתה על מנת למנוע תאונות, בכל שעה ויום.
סוגים של תאונות ברחוב שנגרמו בעקבות רשלנות
כעת נפרט מספר תאונות נפוצות המתרחשות ברחוב ואת הנסיבות שבגינן קיים סיכוי גבוה שתוכלו לזכות בתביעת רשלנות שממנה יתקבלו פיצויים:
סוג התאונה | המחדל שהתרחש וגרם לה |
מתאמנת שנכנסה לרחוב ללא תאורה ובריצה מהירה נחבטה בעמוד שלא הבחינה בו. | אזור חשוך ובאופן שמקשה על ראייה של אובייקטים שאינם מסומנים בשטח. |
אדם שהחליק כתוצאה מכתם על המדרכה ונפל בחוזקה על גבו ומרפקו השמאלי. | המדרכה הייתה רטובה או שהיה עליה חומר שלא נוקז ושגרם להחלקה. |
בדרכה של אישה שיצאה מחנות לעבר רכבה, רגלה נתפסה במקום שבו חסרה מרצפת וכתוצאה מכך רגלה נשברה בשני מקומות. | במדרכה היו בורות והבדלי גובה שגרמו לתאונה, אריכים בולטים ושבורים. |
בהליכה מהירה, "נשאב" אדם אל בור פתוח שלא הבחין בו ושגרם לו לפגיעה. | על המדרכה הותר מפגע של בור פתוח שלא היה מסומן ומגודר כראוי. |
מתי צריך להגיש תביעה בגין נזקי גוף או נפש בעקבות תאונות ברחוב?
ברוב המקרים, לוקח זמן להבין את חומרת הנזק הגופני או הנפשי הנגרם בעקבות התאונה ולכן ניתן להמתין להגשת התביעה עד שהיקף הנזק יהיה ידוע וברור. ניתן להגיש תביעות בגין נזקי גוף עד 7 שנים ממועד התרחשות האירוע כאשר לאחר מכן חל חוק התיישנות.
אילו ראיות צריך להגיש בתביעה?
לתביעות נזיקין בגין תאונות ברחוב יש שני קריטריונים עיקריים להוכחה שבגינם יקבעו הפיצויים. הראשון הוא היקף הנזק שנגרם בפועל מהתאונה והשני הוא מידת האחריות והרשלנות של הגורם שהאחראי לתאונה. כדי להוכיח את הנזק הרפואי, יש להציג את כל המסמכים והטפסים המעריכים את היקף הנזק: סיכום אשפוז, חוות דעה של רופאים מומחים, קבלות על הוצאות רפואיות.
כדי להוכיח את הרשלנות של הגורם הנתבע בתאונה, יש להציג חוות דעת מקצועית של איש מקצוע שיכול להעריך האם הנזק נגרם כתוצאה מרשלנות. אדם כזה יכול להיות למשל מהנדס, מומחה בטיחות, קבלן בנייה ועוד.
מהו סכום הפיצויים שניתן לקבל?
סכום הפיצויים יקבע על פי קריטריונים רבים, כאשר החשוב והעיקרי מכולם הוא היקף הנזק שנגרם. הסכומים עשויים לטפס לכדי מאות אלפי שקלים ככל שהנזק שנותר חמור מאוד לרבות נכות, מצב סיעודי וכיוצ"ב. סכומים נמוכים בהיקף של כמה אלפי שקלים ועד עשרות אלפי שקלים יתקבלו בשל הוצאות אשפוז ואובדן ימי עבודה לצד נזק חולף שאינו קבוע (שבר ביד למשל). על מנת להעריך את סכום הפיצוי רצוי להתייעץ עם עורך דין.
תאונות ברחוב – פנייה לעורך דין מומחה
פנייה לעורך דין המתמחה בדיני נזיקין בעקבות תאונות רחוב היא הכרחית. תחילה, הוא יעזור להבין האם קיים בסיס לתביעה בשל נסיבות אפשריות להוכחת הרשלנות ולאחר מכן יבין מהו היקף הפיצויים המשוער שניתן להשיג ממנה.
נזכיר כי קיימות תאונות ברחוב שהפיצויים שיחולו מהם יהיו רק בהתקיימות ביטוח פרטי מתאים או כאשר נותרה נכות המזכה בתביעה מול הביטוח הלאומי. עורך דין מומחה ידע להפנות את הנפגע לגורמים הנדרשים ולהילחם עבורו על הכספים שמגיעים לו!
- צלמו את מקום התאונה ממספר זוויות. אם לא ניתן לצלם באותו הרגע, תמיד ניתן לחזור מאוחר יותר למקום ולתעד אותו.
- צלמו פגיעות פיזיות ככל שקיימות ומובחנות, או את המכשול/ הפגע שגרם לתאונה.
- בדקו אם יש סביבכם עדים שיכולים לספק את פרטיהם ושראו את התרחשות התאונה.
- דווחו על המפגע ועל התאונה למוקד העירוני או המשטרה.
- גשו בהקדם האפשרי לקבלת טיפול רפואי. שמרו את כל הניירת הרפואית מכאן והלאה.
- פנו לעורך דין בתחום דיני הנזיקין לסיוע משפטי בהגשת התביעה.
גם תאונות דרכים יכולות להיגרם כתוצאה מהליכה ברחוב: תאונות דריסה במעבר חצייה או על המדרכה, תאונות פגע וברח ועוד. במקרים אלו, תוכלו לתבוע פיצויים על נזקי הגוף או הנפש שנגרמו לכם מביטוח החובה של הנהג הפוגע. אם זו תאונת פגע וברח, יש לנהל את הליך התביעה מול הקרן הממשלתית "קרנית".
אם תובע מאשים גורם אחר ברשלנות שגרמה לו לנזקי גוף, בית המשפט יבחן את המקרה ואת מידת הרשלנות הנובעת ממנו. בחלק מהמקרים, הוא ילמד על סיטואציה שבה אמנם הנתבע התרשל, אך קיימת מידה מסוימת של אחריות גם מצידו של התובע.
מצב שכזה נקרא אשם תורם ובהתאם לשיעורו בבית המשפט, יופחת סכום הפיצויים הסופי. יש לציין כי אשם תורם לא מטיל ספק ברשלנות של הנתבע, אך מפחית ממנה באופן שישפיע על גובה הפיצוי שעליו לשלם בפועל.
כן, כמובן בהתאם למקרה הספציפי ולנזקיו. ככל שתוצאות התאונה היו קשות יותר, כך ייתכן שהפיצוי ממנה יגדל על ידי גורמים נוספים שניתן לתבוע: המוסד לביטוח הלאומי בתביעות נכות כללית, הביטוח הפרטי בביטוחי תאונות אישיות, פוליסות אובדן כושר עבודה פרטיות או מקרן הפנסיה של הנפגע ועוד. למידע נוסף על זכויות הפיצויים במקרה של תאונות ברחוב פנו למשרדנו ונשמח לסייע.