האם מצב נפשי קשה יכול להוביל לאובדן כושר עבודה?
מי לא חולם להיות בעלים של עסק מצליח? מנכ"ל של חברה בעלת שם או העובד המצטיין של המשרד? בחלק לא מבוטל של המשרות והעבודות בישראל ישנו אלמנט של לחץ ועומס רב לעמוד במשימות, לעמוד ביעדים, להתקדם בעבודה ולרצות את המנהלים. אך במקרים רבים קורה שהעומס והלחץ רבים מדי, והעובד שנמצא בסיטואציה לא פשוטה עלול למצוא את עצמו במצב של קריסה נפשית. במידה ועומס יתר, לחץ בלתי סביר, שעות עבודה ארוכות מדי, דרישות רבות מדי עלולות לגרום לעובדים נזק נפשי רב.
אל משרדנו פונים לא אחת עובדים אשר קרסו נפשית ולקו במחלות קשות כגון דיכאון, פוסט טראומה, התפרצות של מחלת נפש כגון סכיזופרניה ועוד בשל לחץ בלתי פוסק בעבודה. השאלה שכולם שואלים אותנו היא האם התמודדות עם מצב נפשי שנבע בשל תנאי העבודה יכול להיחשב למקרה של אובדן כושר עבודה. התשובה שלנו לרוב היא שבמקרה וניתן להוכיח חד משמעית כי מחלת הנפש או המצב הנפשי הקשה פרצו בשל תנאי העבודה הקשים שאיתן נאלץ העובד להתמודד והם חריגים באופן ברור מתנאי עבודה נורמטיביים, ייתכן וחברת הביטוח תיאות להשתכנע כי אכן מדובר בנכות מעבודה ואובדן כושר עבודה.
המקרה של רותי
רותי, בת 56, עבדה שנים רבות כמורה בחטיבת ביניים ובתיכון בשכונה קשת יום. כשהיתה צעירה מילאה את תפקידה ברצון רב ואהבה את המקצוע שלה, אולם עם הזמן הלכה רותי ונשחקה. רותי נהגה לסייע ככל יכולתה לצעירים ולצעירות שהגיעו רובם ככולם מבתים הרוסים, ממשפחות לא מתפקדות, ממצב סוציו אקונומי קשה, עשתה ככל יכולתה להשאיר אותם במערכת החינוך ולדאוג שלא יתדרדרו לפשע, אך עם הזמן הסיפורים האישיים של אותם ילדים שאותם לא הצליחה להציל בסופו של דבר שברו את ליבה. אך לא רק הרקע האישי החמיר את מצבה הנפשי של רותי אלא גם התנאים הקשים בבית הספר, הרעש, קשיי המשמעת, הצורך לחנך כמות גדולה מדי של ילדים בכיתות צפופות ולא מתאימות, הלחץ להספיק את החומר בכל שנה, לעודד את הכיתה להגיע לציונים גבוהים, לתמוך ולהכיל ילדים עם רקע קשה ובעיות התנהגות קשות, כל אלו הכריעו בסופו של דבר את רותי שהחלה לסבול מחרדות קשות ודיכאון. כאשר רותי פנתה אלינו, היא כבר לא היתה מסוגלת לעבוד, ואפילו לא לצאת מן הבית. שלחנו את רותי לקבל חוות דעת פסיכיאטרית אשר קבעה כי רותי סובלת ממצב נפשי חמור אשר עלול להחמיר אם תשוב לעבודתה, ואשר נגרמה באופן בלעדי מסביבת העבודה המלחיצה והעמוסה שבה עבדה במשך שנים רבות. במקרה של רותי, הצלחנו להשיג עבורה הכרה במצבה הנפשי הקשה כמצב של אובדן כושר העבודה.
המקרה של יאיר
יאיר, בן 45, עבד כמנהל תצוגה של חברה למכירת מכוניות. באחד הימים לקוח שחשב שקיבל שירות לא טוב לטעמו, התנפל על יאיר וחבט בו מספר פעמים. ליאיר נגרמו רק חבלות קלות למרבה המזל, אך האירוע כולו נשאר חתום בנפשו. יאיר החל לפתח תסמינים של פוסט טראומה והתקשה לתפקד במקום עבודתו. במקום לעמוד בחזית החנות ולוודא שהכל מתנהל כשורה, החל להסתגר בחדר המנהל וחשש לצאת החוצה ולבצע את עבודתו. גם בבית יאיר סבל מעצבנות ומהתקפי בכי ללא סיבה, התקשה לישון וסבל מחרדות קשות ומירידה חמורה בערך העצמי. בעזרתנו הגיש יאיר תביעה לקרן פנסיה שם פרשנו את כל הקשיים מהם יאיר סובל, כמו גם מסמכים רפואיים המאשרים כי היה קשר ישיר בין מקרה התקיפה בעבודה לבין התפרצות פוסט טראומה . יאיר זכה בהכרה ובפיצויים בגין אובדן כושר העבודה, ולאחר מספר שנים, באמצעותנו, אף הגיש תביעת פיצויים על החמרת מצב אובדן כושר עבודה לאחר שלמרבה הצער מצבו אף החמיר יותר חרף הטיפולים שקיבל.
במידה וגם אתם נפגעתם במקום העבודה בנפשכם, והינכם סובלים מדיכאון, מפוסט טראומה או מכל מצב נפשי אחר שהתפרץ בעקבות תנאי העבודה שלכם, אל תהססו לפנות, במשרד זה יקשיבו לכם ויעזרו לכם למצות את הזכויות שלכם.