על מנת לאפשר הליכה רציפה ופעילות יומיומית תקינה, שתי הרגליים שלנו צריכות להיות סימטריות ושוות באורכן. במידה ואחת הרגליים קצרה כתוצאה ממום מולד או נכות מתאונה, ההליכה הופכת קשה, ופעילויות בריאות ומועילות כגון ריצה או רכיבה על אופניים הופכות בלתי אפשריות בלי עזרים מיוחדים. בנוסף, לאורך זמן, נזקים משניים לאגן ולגב עלולים להגרם בשל הפער בין אורך הרגליים. הסיבות להתקצרות רגל יכולה להיות מולדת כאשר פגם באגן, בעמוד השדרה, בהתפתחות העצמות והמפרקים ובכף הרגל גורמים לרגל אחת להיות גבוהה יותר מן האחרת, ולמעשה להיות לא סימטרית. בנוסף, שבר באגן, תזוזה במפרק הירך, שבר קשה באחת מעצמות הרגל שלא התאחה היטב, מחלת עצמות קשה הגורמת לעיוותים או דלקת מפרקים קשה במיוחד, עשויים גם הם לגרום להתקצרות הרגל חרף הידע והטכנולוגיה הרפואית הקיימת היום אשר יודעת לתקן ולאחות גם שברים מורכבים במיוחד. יש גם לזכור כי פעמים רבות מדובר באנשים מבוגרים אשר נפגעו בילדותם, זמן רב לפני שהרפואה ידעה כיצד להתמודד עם פציעות קשות כעין אלו, וכעת כבר מעט מאוחר מדי לתקן את הנזק שנרם בעבר.
התקצרות רגל ואובדן כושר עבודה
כאשר התקצרות הרגל גורמת לכאב עז, לנזקים משניים כגון עיוותים באגן ובעמוד השדרה לאורך שנים של צליעה, וכאשר הנפגע זקוק לניתוח מורכב לתיקון הנזק שנגרם לו ולאחריו תקופת התאוששות ארוכה, תיפגע באופן משמעותי יכולתו לפרנס את עצמו ואת משפחתו, אם באופן זמני עד להתאוששות מהניתוח ואם באופן קבוע כאשר לא ניתן לתקן את הנזק שנגרם לרגל שהתקצרה. במקרים של אבדן כושר עבודה עקב התקצרות הרגל, יש לפנות אל חברת הביטוח ולשטוח בפניה את כל הנסיבות שהובילו לנזק ומדוע אין האדם יכול עוד לפרנס את עצמו ומשפחתו כפי שנהג לפני התאונה או ההחמרה במצב. כך תוכלו לקבל פיצוי כפי שנקבע בסעיף אובדן כושר עבודה בקרן פנסיה שבבעלותכם.
אחוזי נכות בגין התקצרות רגל
במידה ותרצו לפנות אל המוסד לביטוח לאומי ולהגיש תביעת נכות כללית, חשוב שתזכרו כי אחוזי הנכות נקבעים במידה רבה גם בשל מאפיינים נוספים כגון השכר הקודם שלכם לפני שאיבדתם את יכולתכם לעבוד, ההשפעה שיש להתקצרות הרגל על החיים שלכם ועל התפקוד היומיומי, והטיפולים שאתם נזקקים להם עקב כך. לא פחות חשוב גם לתאר את הסבל והכאב שנגרמים לכם כתוצאה מהפגיעה, ובמידה והינכם סובלים גם מקשיים רגשיים ונפשיים כגון ירידה בערך העצמי, דיכאון, חרדה, פוסט טראומה וכיוצא בכך, יש לציין זאת בגיבוי מסמכים רפואיים. להלן טבלה הממחישה את אחוזי הנכות שאתם יכולים לקבל בגין התקצרות הרגל, אך אלו אינם נתונים סופיים אלא הבסיס להחלטה בעניינכם:
מידת התקצרות הרגל | אחוזי נכות |
בין 2 – 3 ס"מ | 5% |
בין 3 – 5 ס"מ | 10% |
בין 5 – 7.5 ס"מ | 20% |
מעל 7.5 ס"מ | 40% |
המקרה של אליהו
אליהו, בן 56, נולד עם מום מולד אשר גרם למפרק ירך משוחרר שגרם לאי סימטריה קלה בין שתי רגליו בפער של כשני סנטימטר. בתקופה זו עדיין לא היו את האמצעים שיש כיום כדי להשיב לו את מפרק הירך למקומו באופן מיטבי, ולכן לא טופל כירורגית אלא הותאמה לו נעל להשלמת הפער. כשהיה צעיר, הצליח גופו לפצות על הפער בקלות יחסית, והוא נהג לרוץ ולהשתובב ככל הילדים. אולם ככל שנקפו השנים, הלך המום והחמיר. אליהו החל לסבול מדלקות ומזרמי כאב לאורך כל הרגל כולה, אך המשיך לאמץ את גופו כדי לפרנס את משפחתו, ומכיון שלא היה מודע לאפשרויות הטיפול, גם לא פנה לעזרה. כעת, כאשר הגיע לעשור השישי של חייו, הכאבים הפכו עזים מדי אפילו לעמידה קצרה, ובבדיקה שנערכה לו התברר כי בשל הדלקתיות הרבה ורפיון שרירים באיזור, התקצרה רגלו אף יותר, וכעת הפער בינה לבין הרגל השניה כבר עומד על 5 ס"מ. בצר לו פנה אליהו אלינו שנעזור לו לממש את זכויותיו אל מול המוסד לביטוח לאומי כדי לקצוב אחוזי נכות, וגם מול חברת הביטוח כדי לקבל פיצוי על אובדן כושר עבודה. לאחר שפנינו לשורה של מומחים אשר המליצו על ניתוח מורכב שלאחריו אליהו יצטרך שיקום שיארך מספר חודשים וטיפולים פיזיותרפים נוספים, וגוללנו את רמות הכאב העז שממנו סבל אליהו ואשר מנע ממנו אפילו תפקוד יומיומי מינימלי ואפילו לקום לשירותים לא יכול היה ללא עזרת בן משפחה, קיבל אליהו פיצוי ניכר, נקבעו לו אחוזי נכות משמעותיים וכמו כן גם סל הטבות שהקל עליו ואיפשר לו נוחות רבה. אליהו עבר את הניתוח, ולאחר מספר חודשים הצליח ללכת בפעם הראשונה על רגליו ללא אמצעי תמיכה וללא עזרים מיוחדים.
במידה וגם אתם נפגעתם ורגליכם התקצרה, אל תהססו. משרד עורכי הדין פייפר כהן טיפל בהצלחה במאות מקרים של נפגעים אשר זכו לקבל פיצויים מחברות הביטוח ומהמוסד לביטוח לאומי על מנת להחלים, להשתקם ולהתמודד עם הפגיעה ללא דאגה כלכלית.