אחריות ההמעביד בתאונה – לא אחת מעסיק מתרשל כלפי העובד.
השאלה שמעסיקה עובדים רבים שמעוניינים לתבוע את המעסיק היא איך אני אדע שהמעסיק אחראי כלפי בתאונה שקרתה לי, וכמובן השאלה השנייה היא אם המעסיק היה רשלן כמה פיצויים אוכל להוציא ממנו.
הכלל הראשון : לבדוק אם המעסיק התרשל. בהרבה מקרים אפשר לתבוע את המעסיק. על מנת לתבוע את המעסיק צריך לבדוק הוראות חוק בהם המעסיק לא קיים את החובות שמוטלות עליו על פי חוק. אם נמצא הוראות חוק בהם המעסיק לא קיים את החובות שלו, נוכל כמובן להגיש תביעה בשל רשלנות מעסיק.
למשל, בחוק הטרדות מיניות קיימות הוראות חוק איך לפעול כנגד הטרדה מינית, אם המעסיק לא קיים את הוראות החוק בחלקם או בכולם, יהיה לנו בסיס ראשוני לתבוע את המעסיק. אם עובד נפצע במקום עבודה, והמעסיק לא פעל להוראות עזרה ראשונה, גם הוראת חוק זו מספיקה לנו כדי לתבוע את המעסיק.
כמובן שהרשימה עוד ארוכה, וכמעט בכל תיק אם מחפשים היטב אפשר למצוא הוראות חוק שהמעסיק הפר על מנת לתבוע אותו. אם עברנו את הכלל הראשון, הגענו לכלל השני, איך אדע כמה פיצויים אוכל לתבוע כאשר קיימת רשלנות מעסיק. השאלה היא קשה .על מנת לקבוע פיצויים בעת רשלנות מעסיק, חייבים לדעת מהו היקף הנזק. היקף הנזק נקבע על פי הנכות שתיקבע לנפגע בעבודה.
זכרו ! ככל שאחוזי הנכות גבוהים יותר, כך הנזק אמור להיות גדול יותר. לכן שקורת תאונת עבודה וקיימת רשלנות של המעסיק, המשימה היא לראות איך להגדיל את אחוזי הנכות ולתבוע על כל הבעיות הרפואיות מהם אתם סובלים.
בית המשפט שמגיעות אליו תביעות של רשלנות מעסיק (נקרא גם תביעת חבות מעסיקים) מתסכל על השנים הבאות ולכן מה שמשפיע על היקף הפיצוי בעת רשלנות מעסיק, הוא מידת הטיפולים הרפואיים אותם תידרשו לבצע, מידת הפגיעה של השכר לעתיד ולשנים הבאות, מידת הפגיעה של השכר לעבד, כאב וסבל ועוד.
כמובן שככל שנצליח להוכיח את ראשי הנזק האלו- של מידת הטיפולים הרפואיים, מידת הפסדי השכר לעתיד/לשנים הבאות, כך הפיצוי יגדל.
עוד עניין חשוב – הוא התוצאות של ביטוח לאומי. אם ביטוח לאומי יקבע קצבת נכות, בעת חישוב הנזק, המעסיק עשוי להפחית את שעור קצבת הנכות ששולמה לעובד מהפיצוי שישולם. לכן תביעות רשלנות מעסיק היא עניין מרכב, בו חייבים לדעת היטב את המהלכים הבאים ולתכנן אותם על מנת לקבל את הפיצוי המקסימילי בעבור הנזק שנגרם לעובד.
עוד עניין שמגדיל את הפיצוי מידת כאב וסבל – ככל שמידת כאב והסבל של העובד קשה יותר, כך הפיצוי שיינתן לעובד יהיה גדול יותר. לא אחת שואלים אותנו לקוחות איך נדע מה סכום כאב והסבל אותו נקבל. השאלה היא קשה ,אולם ככל שאחוזי הנכות גבוהים יותר, מידת הסבל של התובע גדולה יותר (למשל, כאשר התובע נדרש לטיפולים ממושכים), הפיצוי יגדל.
באחד התיקים בו טיפל המשרד היה מדובר בתובע שנקבעו לו 5%, אולם הסבל שלו היה עצום, ולמרות שלא היו לו הפסדי שכר לשנים הבאות, בית המשפט פסק לתובע 200,000 ש"ח רק כאב וסבל חמור שהשתקף ממסמכיו הרפואיים. במקרה אחר היה מדובר באישה שעבדה והחליקה במקום העבודה, לאישה נקבעו 5%, והיא הייתה קרובה לגיל פרישה.
אולם הסבל שלה עצום, היא לא הצליחה לתפקד, הייתה בוכה כל היום כתוצאה מהאירוע. בית המשפט קבע לה 55,000 ש"ח פיצוי , בין היתר, על סבלה הקשה מהתאונה.
לסיכום תביעות של רשלנות מעסיק הם תביעות מרכבות בהם נדרשת הכנה, תכנון, חשיבה קדימה, לכן חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין על מנת לדעת מה לעשות ואיך לעשות.