רשלנות מעסיקים היא התופעה המכוערת ומרגיזה ביותר, ובמיוחד כאשר היא גורמת לעובדים פגיעה קשה שהופכת אותם מאנשים נמרצים ומאושרים לשברי כלי. במידה והפגיעה שלכם נגרמה עקב רשלנות מעסיק, בנוסף למימוש זכויותיכם מול המוסד לביטוח לאומי וחברות הביטוח השונות, רצוי ומומלץ לתבוע גם את המעסיק על רשלנות על מנת להוציא את הצדק לאור וגם כדי לעזור ולמנוע את המקרה הבא.
המקרה של פרדי
פרדי עבד כנגר בחברת מטבחים גדולה במשך שנים ארוכות. ותמיד היתה לו תחושה כי המעסיק שלו מתרשל ואינו מקפיד מספיק על בטיחות במקום העבודה וזאת בשל העובדה שנאלץ להרים בעצמו משאות כבדים מאוד ללא כל עזרה בכל פעם שהיה מגיע ללקוח שלא היתה לו מעלית. מצד שני, פרדי אהב את מקום עבודתו שסיפק לו פרנסה ולכן סבל בשקט והמשיך לשאת משאות כבדים ללא כל עזרה, עד שיום אחד החל לסבול מכאבי גב קשים.
בנוסף לכאבים, פרדי התקשה להתכופף ולנוע בחופשיות, איכות עבודתו נפגעה והוא החל להעדר ימים ארוכים ממנה בשל הכאבים והתחושה ש'הכל תפוס'. פרדי פנה אל רופא וזה שלח אותו לערוך בדיקות סי. טי שהראו כי פרדי סובל ממספר בלטים ופריצות דיסק ברמות חומרה שונות, ואלו מחייבים מנוחה וטיפול מיידי על מנת שפרדי יחלים.
בתחילה, פרדי חשש לתבוע את המעסיק שלו על רשלנות שהובילה לנזקים חמורים בגבו מהם הוא סובל עד היום, אך בעזרתנו הוא הגיש תביעה לבית המשפט וזכה. פרדי קיבל פיצוי משמעותי מן המעסיק שלו אשר חויב לספק דרכים בריאות יותר לשאת משאות כבדים עבור עובדיו האחרים, ואף על פי שפרדי כבר לא יצא נשכר מהשינוי שחל בכללי הבטיחות בחברה, הוא היה שבע רצון מכך שהעובדים האחרים נהנים משיפור ניכר בתנאי עבודתם.
כיצד ניתן להוכיח כי מעסיק התרשל ולא דאג לתנאי בטיחות במקום העבודה?
על מנת להוכיח רשלנות מעסיק, יש צורך להראות כי הוא עבר על חוק הבטיחות במקומות עבודה. חוק זה מנחה את המעסיקים לוודא שהם עושים כל מה שניתן כדי למנוע התרחשות של תאונת עבודה, שהעובדים שלהם לובשים לבוש מגן, מצוידים בציוד מגן מתאים ועוברים הכשרה מלאה על המכשירים שעליהם הם עובדים, לנסח כללי בטיחות במקום העבודה ולהקפיד עליהם, לסמן ולהציב שלטים, לוודא שמקום העבודה הינו בטוח לחלוטין וכל מה שצריך להיות מעוגן לקיר או לקרקע אכן מעוגן וכדומה. להלן מספר כללים מנחים לבירור רשלנות במקום העבודה:
כלל ראשון – האם המעסיק מקיים את החוק: חשוב מאד לבדוק שהמעסיק מודע לחוק שחל עליו, הכין רשימה של כללי בטיחות במקום העבודה וגם אוכף אותם, דואג שכלל העובדים מקבל את כל הציוד המגן שהוא זקוק לו על מנת לבצע את עבודתו, שכל המכונות תקינות ושהעובדים עליהם קיבלו הכשרה, וכמו כן, במידה ויש מטען כבד שיש לשאתו, רצוי מאד שיהיה עובד נוסף לעזרה.
כלל שני – מעקב רפואי אצל רופא: עובדים הנבדקים אצל רופא באופן סדיר יכולים להראות דפוס של התדרדרות עקבית במצבם הבריאותי לאורך הזמן שחולף. בדיקות דם, בדיקות מאמץ, צילומי סי.טי ובדיקות נוספות כגון שמיעה וראייה, מצב הריאות ומצב המפרקים, כל אלו יכולים להצביע כי מצבם הבריאותי הולך ומתדרדר בשל תנאי עבודה קשים מדי בסביבה לא בטוחה.
כלל שלישי – פנייה לרופא תעסוקתי: רופא תעסוקתי הינו בעל הסמכות לקבוע את הקשר הישיר שבין מצבכם הבריאותי לתנאי העבודה שלכם, ולאבחן אתכם כסובלים ממיקרוטראומה – תאונת עבודה המתרחשת על רקע פעולות חזרתיות לאורך זמן וגורמת נזק רב לגופו של העובד. בדרך זו יושלם התיק הרפואי שלכם כשלב ראשון בהכנה לתביעה.
מי יכול לטפל בי במידה ונפגעתי בתאונת עבודה?
במידה ונפגעתם בתאונת עבודה הן בתאונה קלאסית של נפילה או חבלה, מיקרוטראומה או מחלת מקצוע, הגורם המטפל יהיה המוסד לביטוח לאומי אשר יעניק לכם כשלב ראשון דמי פגיעה לטיפול מיידי וכיסוי הוצאות רפואיות, ולאחר מכן, במידה והנזק שנגרם לכם הפך קבוע או שאתם זקוקים לזמן התאוששות נוסף, ניתן יהיה לעלות לועדה רפואית ולקבוע אחוזי נכות זמניים או קבועים. לאחר מכן, במידה והתרחשה רשלנות של מעסיק, תוכלו להגיש נגדו תביעה בבית הדין לעבודה ולדרוש פיצוי.
במידה וגם אתם נפגעתם בתאונת עבודה, חשוב מאד לפנות אל עורך דין תאונות עבודה מנוסה בתחום על מנת לקבל ייעוץ, הדרכה, ליווי וייצוג.