אנשים שנקבעה להם נכות בשיעורים שיפורטו בהמשך עשויים לקבל פטור ממס הכנסה על הכנסה מיגיעה אישית והכנסה שלא מיגיעה אישית. אם הזכאות החלה לפני שנת המס הנוכחית אפשר לבקש החזרי מס עד 6 שנים אחורה. מי שלא נקבעו להם אחוזי הנכות שמזכים בפטור יכולים לפנות לוועדה רפואית של מס הכנסה.
מס הכנסה הינו המס שכל אדם עובד בישראל משלם בהתאם להכנסותיו וזאת לצורך מימון תהליכים ופעולות של גורמי המדינה. במקרים מסוימים מגיע לעובד פטור ממס הכנסה וזאת במטרה להקל עליו ולהוריד את המעמסה הכלכלית.
פטור מלא ממס הכנסה ניתן במקרים רבים למי שקיבל אחוזי נכות גבוהים של לכל הפחות 90%. איך מקבלים פטור ממס הכנסה? מה השלבים שצריך לעשות? ומה באמת הסיכוי לקבל פטור ממס הכנסה?
כיצד משיגים אחוזי נכות גבוהים ממס ההכנסה?
סוכרת ופטור ממס הכנסה – עד לפני מספר שנים מי שהיה חולה בסוכרת הדרך לפטור ממס הכנסה הייתה קלה יותר, שכן מי שהייתה לו סוכרת עם סיבוכים היה זוכה ל65% אחוז. אולם כיום שונו החוקים ולכן בעת הגשת תביעה לפטור ממס הכנסה לביטוח לאומי, צריך להשקיע חשיבה.
למשל, אם אתה חולה לב, על מנת למצות את אחוזי הנכות עליך לבצע את כל הבדיקות בספר הנכויות, ובהם בדיקת אקו לב, מיפוי, א.ק.ג.. אם אתה חולה סוכרת בדוק איזה סיבוכים מחלת הסוכרת גורמת לך. למשל, אם הסוכרת פגעה באיברים, האם אתה לוקח אינסולין או לא, האם הסוכרת לא מאוזנת וגורמת להתקפי היפו וכו.
כאמור על מנת להגדיל את הסיכויים לפטור ממס הכנסה עליך לבדוק מה הבדיקות אותם עליך לבצע ולבצע את כל הבדיקות. מעבר לזה בטרם הגשת תביעה לפטור ממס הכנסה עליך לבדוק את כל הבעיות הרפואיות הגדולות, אלו שעשויים לזכות אותך באחוזי נכות גבוהים ככל האפשר.
האם ניתן להגיע לפטור ממס הכנסה קבוע או זמני?
בהרבה מקרים יחפש ביטוח לאומי לתת לך פטור מס הכנסה זמני.
לא אחת נתקלתי באנשים שעברו סרטן שפגע באשכים. אחת השאלות שנשאלו התובעים בוועדות הפטור ממס הכנסה היא האם הם עוברים טיפולים? מי שענה שהוא נמצא במעקב אוטומטית הפחיתו הוועדות את אחוזי הנכות ל20% דבר שלא זיכה בפטור. אולם בתכנון נכון של התיק וביצוע מקיף של הבדיקות אפשר להפוך את הפטור לקבוע ולזכות מהפטור.
עוד מי שעלול לזכות בפטור זמני הוא חולי לב. לרוב מי שעבר התקף לב יטו הוועדות לתת לו אחוזי נכות זמניים.
אין זה אומר שלאחר תום תקופת הנכות הזמנית לא יהיה זכאי מי שתובע פטור על מס הכנסה עקב מחלת לב בנכות קבועה. מאוד חשוב לתכנן את התיק כמה שיותר, כי ככל שתתכנן את התיק היטב תוכל להגיע לפטור ממס הכנסה מלא ולצמיתות.
מטרת הפטור
במרבית המקרים, נכות או מחלה קשה גורמות לפגיעה ביכולת של אדם להתפרנס ולכלכל את משפחתו. פעמים רבות פגיעה זו מתרחשת באמצע החיים וגורמת לשינוי משמעותי באורח חיו של האדם ומשפחתו. נוסף לירידה בהכנסות, עשויות להיות הוצאות גבוהות במיוחדת הקשורות בהתאמת הבית לאדם החולה, טיפולים מיוחדים, תרופות ועוד.
בכדי להוריד את העומס הכלכלי ולעודד גם אנשים עם נכות לצאת לעבוד ולא להתקיים על קצבת הנכות במידת האפשר, ניתן במקרים מוגדרים פטור ממס הכנסה על ההכנסות מיגיעה אישית ושלא מיגיעה אישית.
מי זכאי לקבל פטור ממס הכנסה?
באופן כללי הזכאות למי שנקבעה לו נכות רפואית זמנית תהיה ל185 ימים ומעלה או קבועה באחוזים המוגדרים בחוק ויש להם הכנסות החייבות במס.
החוקים
הנכות הרפואית צריכה להיות מוגדרת לפי אחד מהחוקים הבאים –
- חוק הביטוח הלאומי (פגיעה בעבודה, נכות כללית, ילד נכה או פגיעה במהלך התנדבות).
- חוק הנכים (תגמולים ושיקום) (נכי צה"ל).
- חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה (נפגעי פעולות איבה).
- חוק נכי המלחמה בנאצים (נכי המלחמה בנאצים).
- חוק נכי רדיפות הנאצים (ניצולי שואה המקבלים תגמול ממשרד האוצר).
- חוק לפיצוי נפגעי גזזת (נפגעי גזזת).
אחוזי הנכות
הזכאות לפטור ניתנת רק מאחוזי נכות מסוימים.
- עבור חוק הנכים וחוק התגמולים לנפגעי פעולת איבה –
- במקרה של 100% נכות שניתנה על ליקוי או מחלה אחת.
- 90% נכות בחישוב משוקלל של מספר ליקויים, כשסכום כלל הליקויים בחישוב רגיל חייב להגיע לכל הפחות ל-100%.
- עבור שאר החוקים –
- במקרה של 90% נכות לפחות על ליקוי בודד.
- במקרה של 90% נכות לפחות עבור מספר ליקויים משוקללים וזאת כשלפחות אחד הליקויים עומד על 40%.
חשוב לשים לב כי הגדרות אלו נכנסו לתקוף ב-15.11.21, לפני כן התקנות קבעו כי הפטור ניתן לפי קביעת נכות של אותם חוקים ובתנאים הבאים –
- 100% נכות על ליקוי יחיד.
- 90% נכות לפחות בחישוב משוקלל של מספר ליקויים יחד.
אילו מחלות עשויות להעניק פטור ממס הכנסה?
אין רשימה ברורה של כלל המחלות אשר מעניקות פטור ממס הכנסה והסיבה לכך נובעת מן העובדה שמעבר לקיומה של מחלה או ליקוי ספציפי, פעמים רבות ישנן מחלות נלוות או פגיעות נלוות אשר מעלות משמעותית את אחוזי הנכות ולכן באופן כללי יש לבחון כל מקרה לגופו ולא להסתמך על הגדרות כלליות.
עם זאת, חשוב לזכור כי ככל שהפגיעה או המחלה חמורה יותר וישנן מחלות נלוות רבות יותר, כך הסיכוי לקבל דרגת נכות מעל 90% עולה ועשויה להוביל לקבלת פטור מתשלום מס ההכנסה. מוצגות כאן שתי מחלות שונות אשר ניתן בגינן לקבל פטור.
סרטן
מחלת הסרטן משפיעה באופן שונה על החולים, על המצב הבריאותי שלהם ועל היכולת שלהם לעבוד. גם במהלך שלבי הטיפול השונים במחלה ישנן תנודות ביכולת התפקוד של החולה, לדוגמה בעת קבלת טיפול כימותרפי או ביולוגי, החולה נדרש להגיע באופן תכוף לבית החולים.
כמו כן, תופעות הלוואי של הטיפול עשויות להשפיע על מצבו של החולה. לכן, מעבר לסוג המחלה, ישנה משמעות רבה לשלב הטיפולי בו האדם נמצא לצורך הגדרת אחוזי הנכות המגיעים לו.
סוכרת
עד לפני מספר שנים, מחלת הסוכרת וסיבוכים שנבעו ממנה הובילו לקביעת נכות בגובה של 65%, תוספת של סיבוכים נוספים או מחלות רקע נוספות יכלו באופן מהיר להעלות את דרגת הנכות עד ל-90% ולאפשר את קבלת הפטור ממס הכנסה. עם זאת, כיום שונו החוקים וההגדרות ובכדי לקבל פטור ממס הכנסה על בסיס סוכרת בלבד יש צורך להוכיח פגיעה משמעותית וסיבוכים משמעותיים. כמו כן, ישנה משמעות לטיפול שניתן ולתלות באינסולין.
איך מגדילים את הסיכוי לקבלת פטור
בכדי לקבל את הפטור יש לעמוד בתנאים שהוגדרו בחוק. על כן, יש צורך להגדיל את אחוזי הנכות אשר הוועדה הרפואית נותנת ושהוועדה של הביטוח הלאומי תאשר. לצורך כך חשוב מאוד להציג את כל הליקויים והמחלות אשר אתם סובלים מהן, בין אם מדובר על סיבוכים של מחלה אחת או מספר מחלות בלתי קשורות. כמו כן, חשוב מאוד לבצע את כלל הבדיקות המקיפות ביותר שניתן וזאת כדי להעניק לוועדה תיק מלא עם כלל המידע.
מומלץ מאוד להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום וזאת כדי לקבל עצות ומידע אודות מסמכים ובדיקות שכדאי לעשות, הכוונה לגבי שלב הוועדה הרפואית וכן עזרה בשלבי הבירוקרטיה וזאת כדי להימנע מדחייה או עיכוב בדיון בבקשה שלכם בשל טפסים חסרים. תקרת הפטור תקרת הפטור משתנה לאורך השנים והיא תלויה בסוג ההכנסה שיש בידיכם. במקרה בו מדובר על מיגיעה אישית ישנן מספר אפשרויות –
- מי שנכותו נקבעה לפי חוק הנכים או חוק התגמולים למשך יותר משנה, התקרה להכנסה שנתית הינה 628,800 ₪.
- בשאר במקרים בהן הנכות נקבע ליותר משנה, מדובר על 409,200 ₪.
- במקרה שהנכות נקבעה לתקופה של 185 עד 364 ימים, תקרת הפטור עומדת על 75,360 ₪ הכנסה שנתית.
במקרה של הכנסה מיגיעה אישית ושלא מיגיעה אישית, תקרת הפטור עומדת 75,360 ₪. אולי גם יעניין אתכם: מחלות ופטור ממס הכנסה.
במקרים בהם הבקשה הוגשה לפני 1.12.21, או שהתקבל הפטור לפני נובמבר 2021, ובמידה ומגיש הבקשה עומד בתנאים הדרושים הפטור ימשיך. וזאת כל עוד מבקש הפטור עומד בתנאי הזכאות הקודמים.
כן, את הפטור ניתן לקבל רטרואקטיבית לתקופה של עד 6 שנים משנת המס בה התקבל הפטור וזאת בתנאי שגם לאורך אותן שנים מבקש הפטור עמד בתנאים הדרושים. לצורך קבלת ההחזר יש להגיש בקשת החזר מס לרשות המיסים באופן ייעודי.
הכנסה מיגיעה עצמית הינה כל הכנסה אשר עובד מקבל על עבודתו. לדוגמה: מדובר על משכורת, הכנסה מעסק, קצבה שמשולמת על ידי מעסיק קודם או מקופת גמל, קצבת אובדן כושר כבודה, דמי אבטלה, גמלה על שמירת הריון, דמי לידה, תשלום על ימי מילואים ועוד. ואילו הכנסות שלא מיגעה אישית הינן הכנסות נלוות כמו: קבלת שכר דירה, רווח משוק ההון וכו'.
במקרה של פטור בחלק מימי שנת המס, החישוב נעשה לפי היחס של מספר ימי הנכות שנקבעו לבין 365. כדוגמה אם נקבעו באותה שנה 292 ימי נכות, ההחזר יתבצע על 292/365 שזה 0.8 מהשנה. חשוב לשים לב כי אם נקבעו 365 ימי פטור והם נחלקים בין שתי שנות מס, בכל שנת מס תקבלו פטור חלקי.