ברגע אחד של חוסר שימת לב בכביש, כל החיים מתהפכים, תרתי משמע. תאונת דרכים עלולה לגרום לנפגע לא רק לפגיעות גופניות חמורות אלא גם לטראומה עמוקה וקשה. המראות הקשים, הכאב, הלחץ והמצוקה, הדקות הארוכות שחולפות עד שמגיעה עזרה, החרדה לשלום היקירים לכם הנמצאים ברכב איתכם ותהליך השיקום הארוך לאחר התאונה, כל אלו עלולים לגרום לנפגע לפוסט טראומה, לחרדה, לדיכאון ולתחושות קשות של בושה, אשמה וחרטה.
מן הסיבות הללו המוסד לביטוח לאומי משקלל בהחלטותיו לקצוב את אחוזי הנכות של נפגע תאונת דרכים גם את המצב הנפשי הלא פשוט שאליו נקלע הנפגע, ובמיוחד כשמדובר באבל על בני משפחה וחברים שאבדו בתאונה, והעובדה שחייו כבר לא יהיו אותם החיים לאחר הפציעה. אך לא רק המוסד לביטוח לאומי החל להכיר במקרים של נכות נפשית כתוצאה מתאונה, אלא גם חברות הביטוח אשר מחשיבות גם מצבים של מצוקה על רקע נפשי בתחשיבי הפיצויים בגין אובדן כושר העבודה לאחר תאונה.
עו"ד פייפר מסביר על איך להתכונן לבדיקת מומחה לאחר תאונת דרכים:
כיום, בעת הגשת תביעת תאונת דרכים, מקובל לצרף גם את הפגיעה הרגשית והנפשית שנגרמה לנפגע ואשר מוסיפה להותיר חותם על חייו, להקשות על תפקודו ועל יכולתו לפרנס את עצמו ואת משפחתו. ואם מדובר במקרה קלאסי של תביעת רשלנות מעסיק ניתן להוסיף גם את עוגמת הנפש והסבל שנגרם לעובד בשל ההתרשלות שגרמה לפגיעה. במהלך עבודתי נתקלתי לא פעם בתביעות תאונות דרכים שבהם הנזק שנגרם לנפשו של הנפגע היה אף גדול מן הנזק שנגרם לגופו.
המקרה של מעיין
מעיין, בן 24, עבד כשליח על קטנוע באחת מחברות השליחויות הרבות באיזור המרכז. לאחר ש'נחתך' בכביש על ידי נהג לא זהיר, הטיח מעיין לעברו אמירה שאולי היה עדיף שלא נאמרה. בתגובה עקף הנהג העבריין את מעיין בצורה מסוכנת, התחכך בו וגרם לו לאבד את שיווי המשקל. מעיין החליק מן הקטנוע, התגלגל על הכביש למרחק רב ואיבד את הכרתו. כשפקח שוב את עיניו, ראה את כל בני משפחתו סביב מיטתו בבית החולים. הם הסבירו לו שבזמן שחלף עבר שני ניתוחים לאיחוי עצמותיו, וכי נגרמו לו חבלות קשות בכל חלקי גופו. בבלאגן שנוצר באיזור התאונה איבד מעיין את פידיון יום העבודה שאסף בשליחויותיו, והמעסיק שלו זעם. כאוב ודואב הוא הסתגר בביתו, גופו השבור והמצולק איבד הרבה ממשקלו, אך גם לאחר שהחלים פיזית מפציעותיו, מעיין סירב לצאת מן החדר, מיעט לאכול, לדבר עם בני משפחתו או לבצע את הוראות הפיזיותרפיסט, ושכב רוב הזמן במיטה, רועד מהתקפי חרדה וסובל מסיוטים קשים. בני המשפחה המודאגים פנו אליי בצר להם וביקשו שאעזור. לאחר הערכה פסיכיאטרית מקיפה, התברר שמעיין סובל בנוסף לכאב כרוני ולקשיים בתנועה גם מאירוע של פוסט טראומה קשה ודיכאון. הוא הועבר לבית מאזן, שהוא מעין חלופה לאישפוז פסיכיאטרי, ושם לאט לאט החל לחזור לעצמו. במקביל לטיפול במעיין, פעלנו מול קרן קרנית מאחר ולא ידענו מי הנהג הפוגע, ומול המוסד לביטוח לאומי על מנת לקצוב למעיין נכות נפשית. לאחר שועדה רפואית בחנה את המקרה נקבעו למעיין 34% נכות על רקע נפשי, ובאמצעות הקצבה שקיבל יכול היה לתמוך בפרנסת המשפחה כפי שרצה, בעודו מתאושש בבית המאזן ולאחר מכן בכוחות עצמו על ידי טיפול פסיכיאטרי צמוד. לאחר שנתיים של התאוששות, שיקום וטיפול, מעיין סוף סוף חזר לעצמו ואפילו הצליח לחזור לשוק העבודה דרך המרכז לתעסוקה לנפגעי נפש.
נתונים מתוך ספר המבחנים הרפואיים של המוסד לביטוח לאומי
בטבלה זו תוכלו לראות דוגמאות לנזקים נפשיים ואחוזי הנכות הנקבעים להם, אולם חשוב להדגיש כי אחוזי הנכות אמנם מתבססים על טבלה זו, אך בפועל משקפים גם את גובה השכר שלכם, הנזק שנגרם לתפקוד היומיומי שלכם, ועוד גורמים נוספים אשר משפיעים על קביעת אחוזי הנכות הסופיים:
מקרים שונים אפיזודה מאנית; הפרעה אפקטיבית דו-קוטבית; אפיזודה דיכאונית; הפרעה דיכאונית עם מרכיבים פסיכוטיים; הפרעה דיכאונית חוזרת; הפרעות אפקטיביות מתמידות והפרעות אפקטיביות לא מסווגות בדרגות חומרה משתנות | אחוזי הנכות |
רמיסיה מלאה או קיום סימנים קליניים אפקטיביים שארתיים, הפרעה קלה בתפקוד הנפשי או החברתי, הגבלה קלה עד בינונית של כושר העבודה |
10% |
רמיסיה, סימנים קליניים אפקטיביים קלים, קיים צורך בטיפול תרופתי, קיימת הפרעה בינונית בתפקוד הנפשי או החברתי וכן הגבלה בינונית של כושר העבודה |
20% |
רמיסיה חלקית, עם סימנים קליניים אפקטיביים בחומרה בינונית, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, קיימת הפרעה ניכרת בתפקוד הנפשי והחברתי, קיימת הגבלה ניכרת של כושר העבודה |
30% |
רמיסיה חלקית עם אפיזודות אפקטיביות חוזרות ועם סימנים קליניים ברורים, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, קיימת הפרעה קשה בתפקוד הנפשי והחברתי, ישנה הגבלה קשה של כושר העבודה |
50% |
הפרעה אפקטיבית פעילה עם הפרעה קשה מאוד בתפקוד הנפשי והחברתי, ישנה הגבלה קשה מאוד של כושר העבודה או שקיים צורך באשפוז יום פסיכיאטרי ממושך |
70% |
מחלה פעילה, קיים צורך בהשגחה מתמדת או אשפוז פסיכיאטרי מלא | 100% |
בוודאי! כיום יש מודעות רבה להשפעות המצב הנפשי של נפגע תאונת דרכים על יכולתו לתפקד, לנהל את חייו ולפרנס את עצמו ואת בני משפחתו. המראות הקשים מן התאונה, הפגיעה, הכאב והחרדה, עלולים להיצרב לעד בנפשו של הנפגע ולהפוך לטראומה, לחרדה, לדכאון ועוד. לכן חשוב לטפל גם בהיבטים אלו ולוודא שאתם מכוסים. במידה ועברתם תאונת דרכים ואתם סובלים מטראומה לאחריה, חשוב לפנות לעורך דין בקיא ומיומן שיוכל לוודא שתחשיבי אחוזי הנכות כוללים גם את מצבכם הנפשי.
במידה ועברתם תאונת דרכים ומצבכם הנפשי קשה, חשוב שתפנו לאיש מקצוע מיומן ומנוסה שיוכל לייצג אתכם בועדות רפואיות שונות ולהאבק עבור מיצוי הזכויות שלכם. כך יהיה לצידכם מי שילווה, ייעץ ויטפל בכם בזמן שאתם מטפלים בעצמכם. משרד עורכי הדין פייפר כהן טיפלו במאות אנשים שעברו תאונות דרכים ונקלעו למצב נפשי קשה, ויילחמו גם עבור מימוש הזכויות שלכם.
בהחלט. במידה ונפגעתם קשות בנפשכם בשל אירוע תאונת דרכים, ואפילו אם רק הייתם עדים לה ונחשפתם למראות מאד קשים, ניתן לעלות לועדה רפואית אשר תשמע את הסיפור שלכם, את הקושי שלכם לתפקד, להתפרנס ולהיות בלתי תלותיים באנשים הקרובים לכם, את הטיפולים שאתם עוברים, התרופות שאתם נוטלים והיכן אתם נמצאים, בבית או במוסד פסיכיאטרי, ולאחר שקלול של כלל הפגיעה הנפשית שלכם, ניתן יהיה לקצוב את אחוזי הנכות שלכם.
תופעת הדחק הפוסט טראומתי לעיתים מופיעה מרחק שנים מהאירוע עצמו. במידה ולאחרונה התעוררו תסמינים מדאיגים של מחלה נפשית, יש לפנות לעורך דין מיומן ומנוסה בתחום על מנת להגיש בקשה לעדכון אחוזי הנכות שנקבעו לכם בזמן התאונה, ואם לא נקבעו לכם אחוזי נכות, יש לפנות למומחה לבריאות הנפש על מנת לקבל חוות דעת רפואית כי יש התכנות גבוהה לפוסט טראומה לאחר תקופה ממושכת של בריאות יציבה, וזאת בשל מבנה האישיות, ועוד.
תאונת דרכים יכולה להיות אירוע טראומתי ביותר, וגם אם הפגיעות בגוף מחלימות ומגלידות, לעיתים הכאב הנפשי נותר פצע פתוח ומדמם. בדיוק מן הסיבה הזו חשוב לדעת כיצד לדרוש מן המוסד לביטוח לאומי ומחברות הביטוח להכליל בחישוביהן גם את הנכות הנפשית והפיצויים המגיעים לכם חייבים לכלול גם כיסוי כספי לטיפולים בתחום הנפש על מנת שגם אתם תוכלו להשתקם. גם אחוזי נכות הנקצבים לכם צריכים לקחת בחשבון את המצב הנפשי שלכם.
במידה וגם אתם נפגעתם בתאונת דרכים ולא מצליחים להתאושש בשל חרדות, פחדים, פוסט טראומה או קשיים נפשיים אחרים, אל תהססו לפנות אל משרד עורכי הדין פייפר כהן כדי להלחם על הזכויות שלכם ולהגיע לתוצאות הטובות ביותר עבורכם.